Autokar Mercedes-Benz Tourismo již z výroby vybavený pro tělesně postižené osoby

nasadila do provozu společnost Bayern Express & P. Kühn Berlin GmbH
Reklama
nasadila do provozu společnost Bayern Express & P. Kühn Berlin GmbH
Stuttgart – Společnost Bayern Express & P. Kühn Berlin GmbH (BEX) nasadila nyní do provozu autobus Mercedes-Benz Tourismo s výbavou pro tělesně postižené. Jeho zvláštností je skutečnost, že byla tato plnohodnotná výbava pro handicapované cestující dodána přímo z továrny.

Autobus Mercedes-Benz Tourismo L disponuje 57 + 2 sedadly pro cestující, kromě toho se na palubu vejdou ještě čtyři invalidní vozíky. Ty se do autobusu nakládají pomocí elektrického výtahu, který se nachází za přední nápravou. V prostoru pro cestující jsou vozíky připevněny na airline-kolejnice pomocí rychloupínáků. Aby byla zaručena 100% bezpečnost vozidla, byly potřebné změny na skeletu v oblasti výtahu pro invalidní vozíky zohledněny již při konstrukci. Tak se zcela zamezilo snížení bezpečnosti, které se může vyskytnout při dodatečném zásahu do skeletu autobusu.

Tourismo v provedení pro tělesně postižené prochází v továrně Mercedes-Benz zcela běžným výrobním procesem, což umožnily konstrukční změny již před zahájením výroby. Tak je zajištěna nejen maximální možná míra stability a bezpečnosti, ale tento autobus vybavený speciálně pro tělesně postižené lze také vyrábět podstatně levněji, než bylo doposud běžné.

Tourismo je vybaveno ESP (elektronickým stabilizačním programem), ABS (antiblokovacím systémem), ASR (systémem regulace prokluzu kol), BA (brzdovým asistentem) a omezovačem rychlosti s přídavnou funkcí brzdného tempomatu (DBL).

Autobus BEX-Tourismo má 57 sedadel Travel Star Plus s opěrkami nohou, sklápěcími stolky a koženými opěrkami hlavy. Zvláštností je palubní WC, které lze v případě potřeby z autobusu snadno vyjmout, čímž se vytvoří místo pro další sedadla. Klimatizaci o výkonu 35 kW lze regulovat odděleně od místa řidiče. Vozidlo má motor 315 kW Euro 5 (BlueTec)
Společnost Bayern Express & P. Kühn Berlin GmbH, která patří k divizi DB Stadtverkehr GmbH, se již více než 50 let úspěšně pohybuje v oblasti pronájmu autobusů. Její vozový park se skládá převážně z moderních zájezdových autobusů značek Mercedes-Benz a Setra a řadí se k nejmladším autobusovým vozovým parkům německého hlavního města. Nejnovější vozidla flotily společnosti BEX, k nimž patří také autobus Tourismo L s úpravou pro tělesně postižené osoby, se prezentují výrazným designem ICE společnosti Deutsche Bahn. Kromě okružních jízd hlavním městem a klasického nájemního provozu je společnost BEX činná pod značkou „BerlinLinienbus“ ve vnitrostátní a mezinárodní dálkové dopravě. Spolu s dalšími partnerskými podniky provozuje celkem 53 linek.
TZ Daimler