Autobusy na zkapalněný zemní plyn (LNG) se prosazují v Polsku
Solbus na Transexpo Kielce 2012 © Pavel Bednář

Karosář Solbus dodá do Varšavy 35 kloubových autobusů ve spolupráci s Gazpromem. V říjnu prvních 11 autobusů v Olsztyně.
Karosář Solbus dodá do Varšavy 35 kloubových autobusů ve spolupráci s Gazpromem. V říjnu prvních 11 autobusů v Olsztyně.
Varšavská městská dopravní společnost Miejskie Zakłady Autobusowe (MZA) rozhodla o doplnění své flotily o 35 kloubových autobusů poháněných zkapalněným zemním plynem (LNG). Solbus, jeho distribuční partner Lider Trading a Gazprom Germania uspěly ve veřejném tendru ve Varšavě. Solbus dodá MZA autobusy a Gazprom Germania se stane dodavatelem paliva a vybuduje nutnou plnící infrastrukturu. Již v říjnu tyto dvě společnosti uvedly do provozu prvních 11 LNG autobusů v polském městě Olsztyn.
Zemní plyn může být využitý jako motorové palivo ve své zkapalněné formě (LNG) při teplotách -161 oC. Zkapalněný zemní plyn má stejné environmentální vlastnosti jako stlačený zemní plyn (CNG), který se jako motorové palivo běžně používá v mnoha evropských zemích.
Solbus je rodinný výrobce autobusů v Polsku, zaměřuje se na výrobu autobusů poháněných zemním plynem. Nabízí tři hlavní výrobkové skupiny - městské, meziměstské a dálkové autobusy. Firma používá komponenty mezinárodních dodavatelů jako jsou Cummins, Iveco, ZF a Voith. Ve firma pracuje zhruba 150 zaměstnanců a její hlavní výrobní závod ve městě Solec Kujawski zaujímá plochu 8000 m2.

Z TZ Gazprom
BUSportál: V ČR se zatím zemní plyn ve vozidlech využívá pouze ve formě CNG (stlačený), palivo LNG (zkapalněný) zatím ani žádný český výrobce autobusů a pokud jsme zachytili ani jiný evropský výrobce nijak razantně nenabízí. Ke společnosti Solbus z historie tolik, že to byl licenční partner SOR Libchavy a spolupráce skončila neshodou. Velikost firmy Solbus odhadujeme co do produkce podle počtu zaměstnanců na max 200 vozů ročně.