Autobusy na vodík značky Iveco Bus s palivovými články HTWO
Hyundai Motor usiluje podle svého prohlášení o vybudování „Hydrogen Society“, kde technologie působí ve prospěch lidstva a životního prostředí. Jeho syslém vodíkových palivových článků nové generace lze aplikovat nejen do osobních automobilů, autobusů, nákladních vozidel, plavidel a vlaků, ale i do různých produktů v jiných odvětví. Obrázek Hyundai

Iveco Group si vybírá systémy palivových článků HTWO pro novou generaci vozidel vodíkových autobusů pro Evropu. Korejská Hyundai Motor Group se zabývá vodíkovou mobilitou přes 20 let.
Iveco Group si vybírá systémy palivových článků HTWO pro novou generaci vozidel vodíkových autobusů pro Evropu. Korejská Hyundai Motor Group se zabývá vodíkovou mobilitou přes 20 let.
Iveco Group v rámci své pětidenní akce BEYOND - Ivecou Group Days oznámila spolupráci své značky IVECO BUS s HTWO, obchodní značkou skupiny Hyundai Motor Group. Své autobusy na vodíkový pohon pro Evropu bude v budoucnu vybavovat těmito systémy palivových článků.

HTWO byla představena v prosinci 2020 s důrazným závazkem společnosti Hyundai k hospodárnému využívání vodíku. Díky osvědčeným palivovým článkům využívaných ve vozech Hyundai FCEV, rozšiřuje společnost HTWO své podnikání a poskytuje technologie palivových článků pro další automobilové výrobce. Systém vodíkových palivových článků nové generace lze aplikovat nejen do osobních automobilů, autobusů, nákladních vozidel, plavidel a vlaků, ale i do různých produktů v jiných odvětví. Na základě více než 20 let zkušeností Hyundai s technologií vodíkových palivových článků má značka prezentovat vodík jako pozitivní energii pro lidstvo a rozvíjet vodíkový ekosystém. HTWO je zkratka pro 'H2', molekulu vodíku, a zároveň představuje 'Hydrogen' a 'Humanity', dva hlavní pilíře podnikání s palivovými články Hyundai.

IVECO BUS se již účastní evropských výběrových řízeních na autobusy s palivovými články poháněné systémem HTWO. Další příležitost poskytne nedávno oznámený plán na obnovení výroby autobusů v Itálii. Cílem je využít výjimečné technologie a kompetence obou subjektů při potřebné obnově italské veřejné dopravy.

Domenico Nucera, prezident divize autobusů společnosti Iveco Group, řekl: "Na základě spolupráce s lídrem v oboru, jako je HTWO, která vychází z více než dvacetiletých zkušeností společnosti Hyundai v oblasti technologie vodíkových palivových článků, můžeme v IVECO BUS rychle reagovat na požadavky zákazníků na vozidla s nulovými emisemi poháněná špičkovou technologií pohonu. Již jsme zahájili zadávání veřejných zakázek na autobusy s vodíkovým pohonem a budeme v tom pokračovat i v nadcházejících měsících; pokračujeme tak v naší vedoucí roli v energetické transformaci evropského segmentu hromadné osobní dopravy."

Iveco Bus také podepsalo memorandum o spolupráci s korejskou asociací H2Korea, platformou zaměřujících se na rozvoj vodíkového hospodářství, na základě kterého podpoří korejské společnosti rozvoj zejména nákladní a autobusové vodíkové mobility v ČR.