Autobusy Iveco Streetway poprvé na Slovensku
Provozovatel MHD v Ružomberku pořídil pět nových autobusů Iveco Streetway 12 m. V roce 2023 přijede osm nových hybridních autobusů, zatím je pro provoz půjčeno pět starších vozů Mercedes-Benz Citaro z Wiener Linien. Foto Město Rožumberok

Novinka od Iveco Bus, městský autobus Streetway, je součástí městské dopravy ve městě Ružomberok. Příští rok pořídí Blaguss Slovakia dalších osm nových hybridních autobusů.

Reklama

Novinka od Iveco Bus, městský autobus Streetway, je součástí městské dopravy ve městě Ružomberok. Příští rok pořídí Blaguss Slovakia dalších osm nových hybridních autobusů.

Při příležitosti Evropského týdne mobility město Rožumberok minulý týden představilo deset nových klimatizovaných a nízkopodlažních městských autobusů, které pořídil dopravce Blaguss Slovakia. V provozu nahradí dosavadní autobusy Setra.

 

Z desítky nízkopodlažních autobusů je pět zcela nových autobusů Iveco Streetway 12 m a dalších pět je starších vozů Mercedes-Benz Citaro z roku 2014. Všechny jsou s naftovým pohonem. Podle vedení města budou starší Citara, zapůjčená z vídeňského dopravního podniku, v Ružomberku jezdit pouze dočasně, v průběhu roku 2023 budou nahrazena osmi novými s hybridní technologií pohonu. Značku objednaných hybridních autobusů město neuvedlo.

 

Vozy Iveco Streetway jsou v pravidelném provozu na Slovensku novinkou a kromě krátkodobého testování je zatím žádné město neprovozuje. Tyto městské autobusy, které IVECO BUS představila v září 2021, zatím nejezdí ani v České republice. Na jaře 2023 by první vozy v kloubové verzi měly dorazit do Prahy.

 

Blaguss Slovakia zajišťuje MHD v Ružomberku od 1. ledna 2021, kdy nahradil dosavadního  dopravce Arriva Liorbus. Provoz zahájil s dočasným vozovým parkem - dvoudveřovými linkovými autobusy Setra. Čtyři v provedení low entry na linkách zůstanou.