Autobusoví dopravci jsou dál bez zakázek, v neděli 20. prosince budou protestovat

Přes 220 autobusových zájezdových dopravců se z Výstaviště v Letňanech vydá na Letiště. Požadují od vlády další podporu za pokračující krizi.
Přes 220 autobusových zájezdových dopravců se z Výstaviště v Letňanech vydá na Letiště. Požadují od vlády další podporu za pokračující krizi.
Ministerstvo dopravy již jednu podporu pro dopravce nepravidelné dopravy připravilo a vyplatilo. Na konci října spustilo program COVID-BUS, v rámci kterého asi tisíc firem získalo 932,5 milionů korun. Podle podmínek programu má podpora pomoci překlenou krizi a přizpůsobit se trhu do konce 1. čtvrtletí 2021.  

Spolu se zástupci dopravců, Sdružením automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA i iniciativou Za autobusy, se podařilo připravit rychlou podporu pro zájezdovou dopravu a rozdělit bezmála jednu miliardu korun na záchranu tohoto odvětví. Již prakticky dva dny po ukončení podání žádostí, tedy 27. listopadu, byla většina došlých 1 054 žádostí vyřízena. Většina žadatelů uspěla a peníze by již měli mít na svých účtech,“ řekl ministr dopravy Karel Havlíček 18. prosince.

Podle dopravců z důvodů pokračující krize tato podpora na záchranu oboru nestačí a bez další pomoci může zájezdová doprava zkolabovat. V současnosti dopravcům klesly zakázky téměř na nulu, obnovení provozu většina z nich očekává až v polovině příštího roku.

Na nedělní protest, kdy se dopravci sjedou na parkovišti Výstaviště v Letňanech a odpoledne vyrazí na protestní jízdu k pražskému letišti, se dosud přihlásilo kolem 220 provozovatelů. Pořadatelé jich celkem očekávají zhruba 300. Mělo by jít o rekordní sraz autobusů na jednom místě v Česku.

Část účastníků protestu přijede na místo osobním autem, zhruba čtvrtina přihlášených má své autobusy kvůli výpadků všech příjmů v depozitu. Dopravci na nedělní sjezd zvali i ministra dopravy Karla Havlíčka, podle iniciativy Za autobusy však odmítl a s dopravci bude jednat v lednu.

Doufali jsme, že na podzim se s návratem dětí do škol situace zlepší, jenže přišla druhá vlna a my opět nemáme pro koho jezdit,“ řekl zakladatel iniciativy Za autobusy Jiří Vlasák. Ke konci listopadu se podle něj dopravci dostali na tři procenta jízd, v prosinci to pak vypadá na nulu. „Nejsou vánoční večírky, výlety na hory, prostě nic."

Podobnou akci před týdnem zorganizovali dopravci také ve Švédsku. Ve Stockholmu, Göteborgu, Malmö a Umeå vyjelo do ulic v neděli 13. prosince 121 autobusů z celé země. Dopravní společnosti chtěly také upozornit na svou těžkou situaci, zároveň ale své autobusy vánočně vyzdobily a kolemjdoucím zpříjemnily předvánoční čas.

ČTK a redakce