Autobusové nádraží v Písku si vyrábí vlastní energii

Díky tchaj-wanské technologii s fotovoltaickou elektrárnou je budova autobusového nádraží v Písku od poloviny září energeticky soběstačná.
Díky tchaj-wanské technologii s fotovoltaickou elektrárnou je budova autobusového nádraží v Písku od poloviny září energeticky soběstačná.
Základem technologie je fotovoltaická elektrárna na střeše objektu, který vlastní a provozuje dopravní společnost ČSAD AUTOBUSY České Budějovice.

Výkon elektrárny je 9,9 kW. Nespotřebovaná solární energie se ukládá v bateriovém systému a je k dispozici v noci, například pro osvětlení nástupišť. Budova je vybavena chytrými elektroměry a kombinovanými snímači, které v ní monitorují teplotu a vlhkost vzduchu, obsah oxidu uhličitého i prachových částic. Nechybí meteorologická stanice. Snímané údaje se pak přes specifickou radiofrekvenci přenášejí do automatického řídicího systému.
Výsledek mohou sledovat i cestující v nádražní hale na dvou smart obrazovkách. Na nich vidí, jakou má dům aktuální spotřebu energie a kolik se jí ukládá do baterií.

Čidla jsou umístěná v hale nebo výdejně jízdenek a každé čtyři minuty sledují teplotu, vlhkost i prašnost. Na to může správce budovy poměrně rychle reagovat třeba tím, že údajům přizpůsobí vytápění. Prostě ekologický provoz se vším všudy, poskytující komfortnější zázemí cestujícím i odpočívajícícm řidičům.  A také ukázkový chytrý dům, sloužící jako modelový projekt pro celý region.

Do města ho přinesl tchaj-wanský průmyslový gigant Tatung Co., který správní budovu nádraží vybavil na své náklady moderní technologií, zajišťující energeticky úsporný provoz. Stalo se tak i díky spolupráci dalších partnerů ojedinělého projektu - dopravce ČSAD Autobusy České Budějovice, energetické společností E. ON, Jihočeského kraje a města Písek.

„Naše společnost se nebrání žádné nové technologii a zlepšení, i proto mě zaujalo, když Tatung sháněl v jižních Čechách budovu pro pilotní instalaci svých technologií. Měla být v Písku, přístupná široké veřejnosti a nejlépe s halou, kde se každý bude moci s technologií bezprostředně seznámit. Objekt na autobusovém nádraží se k tomu ideálně hodil. Bude-li to inspirace i pro další podobné projekty v kraji, budeme rádi,“ uvedl Vladimír Homola, generální ředitel ČSAD AUTOBUSY České Budějovice. Sama firma už oznámila, že získá-li dotace, tato zařízení instaluje i na svých dalších autobusových budovách v Jihočeském kraji.

Projekt přirozeně zapadá do úspěšného, fungujícího projektu Smart Písek, v němž má hromadná doprava důležité místo. Patří k němu i instalace informačních panelů napájených solární energií na zastávkové označníky MHD, kterou zajišťuje rovněž společnost ČSAD AUTOBUSY České Budějovice.

Tchajwanský koncern Tatung s aktuálním ročním obratem 83 miliard korun oslavil letos sto let existence. V České republice působí od roku 2005 jeho zastoupení pro evropský trh. Firemní aktivity na starém kontinentu jsou zaměřeny především na produkci technologií v oblasti obnovitelných zdrojů energie a inteligentních sítí.

 „Tchaj-wan, respektive naše kontakty, které jsme zde za poslední léta navázali s představiteli municipalit z celého světa, obrovsky obohatil naše vize. Jsme pravidelnou součástí Smart Expo, jedné z největších událostí na světovém poli inovací. Díky tomu může být Písek příkladem budoucího směřování ostatních českých měst k udržitelnému rozvoji s využitím moderních technologií. Ty spočívají v šetrném přístupu k životnímu prostředí a přispívající k pohodlnému životu obyvatel,“ konstatoval Josef Knot, místostarosta města.

Podle Tchaj-wanského Tatungu je projekt velmi zdařilý. Ing. Jaroslav Tauber, obchodní manažer společnosti Tatung Czech, říká:

Jak písecký projekt hodnotíte?
Jako velice zdařilý a koncepčně velmi dobře zpracovaný. Realizační fáze pak zcela jasně ukázala na úspěšnou spolupráci tchaj-wanských a českých odborníků. Projekt jasně ukazuje efektivní spojení technologií Tatung Co. s technologiemi firem E.ON a Landis & Gyr.

Co od něj tedy očekáváte?
Především, že našim spoluobčanům jasně ukáže přínos energií z obnovitelných zdrojů pro zachování životního prostředí. Mnoho lidí si pak může uvědomit, že fotovoltaická elektrárna může být i řešením i pro jejich domy.
Projekt nám otvírá cestu k dalším realizacím nejen v  Jihočeském kraji. V této souvislosti musím zmínit také obchodní přínos pro naši společnost v oblasti propagace značky TATUNG.

Jde o finální podobu nebo bude mít projekt v Písku ještě pokračování?

Jedná se o první fázi a již nyní jednáme o fázi druhé. Přesná technická data jsou zatím předmětem diskuze, nicméně se bude jednat o rozšíření současného projektu. Mělo by jít, a to je předmětem debat, o bateriové úložiště či moderní LED osvětlení.

Zdroj: ČSAD AUTOBUSY České Budějovice


Autobusové nádraží v Písku si vyrábí vlastní energii
Chytrá budova na autobusovém nádraží v Písku byla otevřena za účasti tchajwanského ambasadora pana Chung I Wanga.