Autobusová doprava ve Středočeském kraji se i díky programům ROP a spolupráci
© BUSportál

s krajem, ministerstvy a ROPIDem dále stabilizuje. Z jednání zástupců členských firem ADSSS 27.3.2014 v Praze.
s krajem, ministerstvy a ROPIDem dále stabilizuje. Z jednání zástupců členských firem ADSSS 27.3.2014 v Praze.
Valná hromada ADSSS proběhla za velké účasti v příjemné a konstruktivní atmosféře spolupráce se zástupci Ministerstva dopravy, Ministerstva financí, Středočeského kraje a ROPID. Z informací, které zazněly, vybíráme:

Doprava ve Středočeském kraji se vyrovnává s velkým podfinancováním z doby působení hejtmana Davida Ratha.

V letošním roce je vyčleněno dostatek prostředků pro kompenzace slev ze zákona, osvědčilo se uzavírání smluv do pololetí. V oblasti statistik se ministerstvo dopravy vyrovnává s generační výměnou v personální oblasti.

Velký prostor zabrala problematika autobusových nádraží. Vzhledem k tomu, že doprava zejména v závazku veřejné služby je ve veřejném zájmu, probíhají zde úvahy o zavedení cenové regulace poplatků, které vyžadují provozovatelé autobusových nádraží. Dochází nezřídka k tomu, že poplatek za vjezd na nádraží, kdy se jedná o jednotky cestujících, donutí dopravce úplně zastávku z jízdního řádu vypustit. Obecně je žádoucí, aby autobusová nádraží využila svůj obchodní potenciál a tím získala i jiné prostředky na provoz, než jsou poplatky od dopravců. Problém je i v tom, že na rozdíl od železničních nádraží nemá autobusové nádraží právní definici a je zde nejednotnost ve vlastnických vztazích. Navíc jsou některá autobusová nádraží pořízena či opravena s podporou evropských peněz.

Nová vyhláška o jízdních řádech čeká na vyjasnění situace okolo veřejné dostupnosti všech dat. Zazněly informace ke koncepci veřejné dopravy která je rozpracovávána pomocí tzv. Zelené knihy.

K obnově vozidel i s podporou ROP zaznělo, že je třeba řešit i to, že se výrobci autobusů budou letos vyrovnávat s velkým množstvím zakázek.
Dagmar Braunová

Autobusová doprava ve Středočeském kraji se i díky programům ROP a spolupráci
© BUSportál