Autobus na zemní plyn (CNG) testuje společnost ČSAD autobusy Plzeň.
Autobus CNG u plnicí stanice v Plzni v prostorách plynárny na Doudlevecké třídě.

Zkušební jízdy plynového autobusu na linkách v okolí západočeské metropole. 3 CNG autobusy zakoupí letos i ČSAD autobusy Plzeň.
Zkušební jízdy plynového autobusu na linkách v okolí západočeské metropole. 3 CNG autobusy zakoupí letos i ČSAD autobusy Plzeň.
Společnost ČSAD autobusy Plzeň testuje v těchto dnech na svých linkách v okolí západočeské metropole ekologicky šetrný plynový autobus značky Ekobus. Dvanáct metrů dlouhý seminízkopodlažní vůz, který konstrukčně vychází z autobus SOR, je poháněn stlačeným zemním plynem tzv. CNG. Spalováním tohoto druhu paliva dochází k daleko menšímu znečišťování ovzduší než při použití nafty.

Plynový autobus zapůjčený výrobcem je v Plzni od minulé středy a své zkušební kilometry bude najíždět zhruba 14 dní, převážně v blízkosti Plzně, protože pouze zde se nachází zatím jediná komerční plnička CNG na západě Čech. Cestující se tak mohou s vozem setkat například na lince do Zbůchu nebo Touškova. Na nich najdou plynové autobusy uplatnění i v budoucnu, protože ještě v letošním roce dojde společností ČSAD autobusy Plzeň k zakoupení tří totožných autobusů poháněných CNG. Jeden z nich by měl obsluhovat linku MHD ve Stříbře. "Zaváděním plynových autobusů do běžného provozu se snaží naše společnost přispět ke zlepšení životního prostředí. Věříme, že tyto naše kroky budou hodnotit kladně i naši zákazníci, " říká ředitel společnosti ČSAD autobusy Plzeň Miroslav Hucl.
TZ ČSAD autobusy Plzeň 29. 8. 2006