Arriva přidává do španělské flotily e-Busy BYD
Elektrické autobusy BYD pro městskou dopravu ve městech Móstoles a Alcorcón a Móstoles-Alcorcón v jihozádní části Madridské aglomerace. Foto Arriva

Město Móstoles v oblasti Madridu bude mít od října 2024 městskou dopravu s nulovými emisemi, Arriva uvádí do provozu 21 nových elektrických autobusů BYD s karosérií od španělské Castrosua a nabíjecí infrastrukturu v elektrifikováném depu.

Město Móstoles v oblasti Madridu bude mít od října 2024 městskou dopravu s nulovými emisemi, Arriva uvádí do provozu 21 nových elektrických autobusů BYD s karosérií od španělské Castrosua a nabíjecí infrastrukturu v elektrifikováném depu.

Díky novým elektrickým autobusům bude veškerá místní doprava v obci Móstoles a trasa Móstoles-Alcorcón od října 100 procent bez emisí, uvádí Arriva. Móstoles následuje po sousedním městě Alcorcón, které je rovněž součástí Madridského společenství. Z nízkoemisní zóny na jihozápadě regionu bude mít prospěch asi 400 000 lidí.

Nové 12metrové autobusy s prostorným interiérem se širšími uličkami, Wi-Fi, klimatizací a nízkými podlahami mají dojezd 300 km na jedno nabití baterie, 13metrový model urazí 450 km, což je ideální pro delší a kapacitnější trasy. Dodávka 13metrových eBusů BYD od Arrivy pro Alcorcón byla v roce 2022 první ve Španělsku. Místní depo pokrývá téměř 90 procent své spotřeby energie ze solárních panelů a pro mytí autobusů využívá dešťovou vodu.

Elektrické autobusy mají dojezd 350 kilometrů a mohou tak zůstat v provozu celý den bez nutnosti mezinabíjení. Nabíjení probíhá pouze v noci v depu, kde je instalováno 22 nabíjecích míst. Arriva již zvažovala potenciální rozšíření a později by mohla zvýšit počet na 44 dobíjecích míst.

S investicí více než 20 milionů eur a podporou Evropských fondů nové generace Arriva pokročila v modernizaci svého vozového parku a vytvoření nových provozních zařízení.

Rozšířením naší flotily s nulovými emisemi a elektrifikací druhého depa pro Madrid nejenže podporujeme závazek města k uhlíkové neutralitě do roku 2030, ale poskytujeme moderní, bezpečné a pohodlné formy veřejné dopravy, které, jak doufáme, povzbudí více lidí, aby se rozhodlo pro autobusy místo aut,“ řekl Sian Leydon, výkonný ředitel Arriva Group pro kontinentální Evropu.

S novými elektrobusy BYD má region Madrid v provozu 1 079 ekologických autobusů. Z toho je 725 hybridních vozidel, 102 elektrických, tři vodíková vozidla a 249 vozidel na zkapalněný nebo stlačený zemní plyn. Tvoří 50,7 procenta celé regionální flotily.