Arriva Nizozemsko doplní flotilu o Solaris Urbina electric

Třicet sólo a kloubových Urbino od Solaris Bus & Coach pro region Západní Brabantsko se od července 2025 připojí k bezemisní flotile Arrivy.

Třicet sólo a kloubových Urbino od Solaris Bus & Coach pro region Západní Brabantsko se od července 2025 připojí k bezemisní flotile Arrivy.

Jak jsme již informovali, Arriva v Nizozemsku zíkala nové koncese na pokračování služeb v regionu Západní Brabantsko. Podmínkou byla nová flotila bezemisních autobusů. Před pád dny se v této souvislosti pochlubil velkou zakázkou na téměř 160 elektrických autobusů výrobce VDL Bus & Coach.  

Solaris se připojí s 26 elektrickými autobusy Urbino 12 a čtyřmi kloubovými Urbino 18. Autobusy mají dorazit do Západního Brabantska v první polovině roku 2025. Urbina jsou založena na nové architektuře modulárního pohonného systému, který eliminuje takzvanou motorovou věž. Tato konstrukce zvětšuje prostor pro cestující a umožňuje umístění baterií pouze na střeše. Dvanáctimetrová i osmnáctimetrová vozidla budou mít baterie o kapacitě přibližně 400 kWh nabíjené přes zásuvku. Pro větší komfort obsluhy bude mít každý autobus dvě nabíjecí zásuvky – na levé a pravé straně. 30 autobusů pro Západní Brabantsko bude vybaveno centrálními trakčními motory.

Ve smlouvě se provozovatel rozhodl pro inovativní vybavení řidiče pro zvýšení bezpečnosti a pohodlí. Na palubě každého autobusu bude k dispozici komplexní monitorovací systém s kamerami Fisheye, které budou sledovat oblasti před vozidlem a na jeho pravé straně, a také kamerami namísto tradičních bočních zrcátek. Z asistenčních řešení stojí za zmínku systém upozorňující řidiče na chodce a cyklisty v okolí autobusu, systém varování před opuštěním jízdního pruhu a systém sledování únavy. Elegantně zpracovaný a prostorný interiér nabídne pohodlné sezení, palubní WiFi a USB nabíječky pro cestující k nabíjení telefonů.

Značkové barvy Bravo - červená, fialová a modrá - budou na sedadlech, podlahách a lištách autobusů. Součástí designu je také logo bravo ve tvaru srdce.