ARRIVA na Slovensku obnovuje flotilu
ARRIVA uvedla v Košickém kraji do provozu 44 autobusů SOR ICN 12. Foto ARRIVA

Společnost ARRIVA a Košický samosprávný kraj oficiálně uvedli do provozu 54 nových autobusů SOR ICN 12 a Rošero First 8. Díky dotacím EU dochází  na východě Slovenska ke zvyšování kvality cestování veřejnou dopravou.

Společnost ARRIVA a Košický samosprávný kraj oficiálně uvedli do provozu 54 nových autobusů SOR ICN 12 a Rošero First 8. Díky dotacím EU dochází  na východě Slovenska ke zvyšování kvality cestování veřejnou dopravou.

ARRIVA uvedla v Košickém kraji na Slovensku do provozu 44 nízkopodlažních dvoudveřových autobusů SOR ICN 12,3 m a 10 nízkopodlažních autobusů IVECO Rošero FIRST FCLLI s délkou 8 m EURO 6E. Kromě wifi, USB nabíječek, klimatizace, informačních panelů, rampou pro nástup pasažérů s vozíkem nebo dětským kočárkem je součástí výbavy kamerový systém a systém GPS pro monitorování polohy. Vozidla SOR mají kapacitu 46 míst k sezení a 36 ke stání, Rošero mají 23 míst k sezení a 10 míst ke stání. Autobusy už jezdí na příměstských linkách v okresech  Michalovce, Trebišov a Sobrance, a v regionech Medzibodroia a Použia. Průměrný věk vozového parku s novými vozy klesl na 5,5 roku.

Nákup autobusů je součástí balíku investic podpořených z eurofondů v celkové výši téměř 14 milionů eur, který zahrnuje také rekonstrukci a modernizaci přestupního terminálu autobusového nádraží ve Velkých Kapušanech, úschovnu kol s nabíjecí stanicí pro elektrokola, výstavbu tepelného čerpadla na vytápění objektu nádraží a nová technická řešení pro zavedení tarifního a informačního systému, která umožňují plné zapojení všech autobusů příměstské dopravy společnosti ARRIVA Michalovce do Integrovaného dopravního systému Východ, tzn. vzájemné uznávání čipových karet a tarifu ITS v celém Košickém kraji. Během roku 2024 budou moci cestující při koupi jízdenek využít i platbu bankovní kartou.

Do 196 autobusů ARRIVA v celé východní části Košického kraje byly instalovány palubní počítače s tiskárnami jízdenek, kamerový systém, informační systém a bezdrátové připojení k internetu prostřednictvím wifi. Modernizován byl dispečerský systém, plánování provozu a personifikační pracoviště pro cestující v Michalovcích, Velkých Kapušanech, Sečovcích, Sobrancech, Trebišově a Královském Chlmci.

V Košickém samosprávném kraji nám záleží na tom, abychom pro naše obyvatele a návštěvníky zajistili kvalitní služby příměstské autobusové dopravy. Je ve veřejném zájmu nás všech, abychom stále více využívali hromadnou dopravu a postupně přesedli z aut do autobusů. Proto vítám, že ARRIVA jako jeden z našich dopravců a partnerů využívá eurofondy i vlastní zdroje na neustálé zvyšování kvality cestování v našem kraji," řekl Rastislav Trnka, předseda Košického samosprávného kraje.

 


ARRIVA na Slovensku obnovuje flotilu
Obnovený přestupní terminál příměstské autobusové dopravy ve Velkých Kapušanech představuje první etapu revitalizace autobusového nádraží. Rekonstruováno bylo 8 nástupišť, instalovány elektronické panely s odjezdy a příjezdy autobusových spojů a další. Foto Košický samosprávný kraj
ARRIVA na Slovensku obnovuje flotilu
44 nízkopodlažních dvoudveřových autobusů SOR ICN 12 pro ARRIVU na východ Slovenska.