Arriva Group s novým vlastníkem

I Squared Capital uzavírá akvizici s Deutsche Bahn a kupuje společnost Arriva Group, která patří mezi největší evropské dopravce. Kapitálový fond slibuje poskytnout významný dlouhodobý kapitál na podporu jejího růstu a dekarbonizace. Pod I Squared Capital patří všech 11 společností Arrivy v Evropě, včetně české a slovenské Arrivy.

I Squared Capital uzavírá akvizici s Deutsche Bahn a kupuje společnost Arriva Group, která patří mezi největší evropské dopravce. Kapitálový fond slibuje poskytnout významný dlouhodobý kapitál na podporu jejího růstu a dekarbonizace. Pod I Squared Capital patří všech 11 společností Arrivy v Evropě, včetně české a slovenské Arrivy.

Proces akvizice britské Arriva Group oznámený v říjnu loňského roku byl dokončen. Arriva po čtrnácti letech mění vlastníka. Z Deutche Bahn přechází k soukromé investiční společnosti I Squared Capital se sídlem v Miami. Strany nezveřejnily hodnotu akvizice, agentura Reuters dříve uvedla částku 1,68 miliardy dolarů, včetně dluhového portfolia. Nový vlastník, který spravuje kapitál ve výši 38 milionů dolarů, zajistí kontinuitu dosavadních činností Arrivy a poskytne dlouhodobý kapitál na rozvoj dopravních služeb a dekarbonizaci vozových parků. Změna vlastnictví nemá mít žádný vliv na základní fungování společností, ani na zaměstnanost a pracovní podmínky.

Oficiální prohlášení Arrivy a I Squared Capital:

Arriva Group („Arriva“), přední poskytovatel přepravy cestujících po celé Evropě, s potěšením oznamuje dokončení akvizice společností I Squared Capital („I Squared“), předního nezávislého globálního manažera investic do infrastruktury. Akvizice, která byla poprvé oznámena v říjnu 2023, zahrnuje všechny společnosti ze skupiny v 11 zemích, včetně České republiky.

Mike Cooper, generální ředitel Arriva Group, tuto zprávu uvítal a řekl: „Uzavření této transakce znamená pro Arrivu důležitý milník a vzrušující novou kapitolu. Pro Arrivu je to příležitost znovu se zavázat ke spolupráci s úřady pro osobní dopravu při zajišťování nezbytných dopravních spojení a budování udržitelnější budoucnosti pro naše kolegy, zákazníky a komunity, kterým sloužíme. S podporou I Squared, nezávislého a vysoce uznávaného investora do infrastruktury, jsem si jistý, že tento závazek splníme ve prospěch milionů, které Arriva obsluhuje.“

Mohamed El Gazzar, Senior Partner v I Squared, řekl: „Osobní doprava hraje ve společnosti zásadní roli, propojuje komunity a usnadňuje ekonomický růst a zároveň snižuje emise uhlíku a přetížení dopravy. Arriva plánuje být v centru této agendy a spolupracovat se svými dopravními úřady a klienty. Ambice společnosti Arriva týkající se dekarbonizace jejích flotil je rovněž v souladu se strategií I Squared vyvíjet a škálovat aktiva pomocí technologií, které urychlují energetický přechod.“

Enrico Del Prete, Fund Partner v I Squared, dodal: „Dekarbonizace veřejné dopravy je jednou z dalších velkých výzev při přechodu na energetiku a jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat se společností Arriva na poskytování podpory a investic, které pomohou společnosti dosáhnout její vize čistších měst a zelenější sítě veřejné dopravy. Vidíme skutečný růstový potenciál, který lze v dlouhodobém horizontu v Arrivě odemknout. Jsme nadšení z toho, co přijde příště, a těšíme se na spolupráci s celým týmem Arriva, až společně využijeme příležitosti v tomto sektoru.“

Arriva Group a její provozní společnosti se všechny převedly na I Squared jako součást dohody, což zajišťuje kontinuitu služeb v celé působnosti společnosti Arriva a jistotu pro zaměstnance.

I Squared je předním investorem v oblasti dopravy a logistiky a dekarbonizačních technologií, s historií investování značného kapitálu k vytvoření udržitelného, ​​dlouhodobého růstu v celém svém portfoliu, podpoře manažerských týmů při zlepšování provozní výkonnosti a investicím na podporu energetické transformace. I Squared tvoří tým více než 260 lidí se sídlem v Miami s kancelářemi v Londýně, Mnichově, Dillí, São Paulu, Singapuru, Sydney a Taipei. Provozuje různorodé portfolio 82 společností v 71 zemích s více než 66 000 zaměstnanci v různých sektorech.

Arriva zaměstnává přibližně 34 400 lidí a přepraví přibližně 1,6 miliardy cestujících ročně. S autobusy, vlaky, autokary, tramvajemi, vodními autobusy, systémy sdílení jízdních kol, dopravními řešeními na vyžádání a společností na leasing kolejových vozidel. Aktivity Arriva Goup jsou rozděleny do čtyř obchodních jednotek: UK Bus, UK Trains, Nizozemsko a Evropa. Provozuje veřejnou dopravu v České republice, Chorvatsku, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku, Polsku, Slovensku, Slovinsku, Španělsku a Spojeném království a také vlastní společnost na leasing kolejových vozidel v Rumunsku.

Deutsche Bahn koupila britskou společnost Arriva Group v roce 2010. Dceřiné společnosti Arriva Švédsko a Portugalsko prodala již v roce 2022 a Arriva Srbsko, Dánsko a Polsko (Bus) v roce 2023. Podle svého prohlášení je prodej Arrivy součástí strategie DB Strong Rail Group, kdy se chce soustředit na další růst železniční dopravy v Německu a na své hlavní zdroje podnikání.

V České republice provozuje skupina Arriva na dva tisíce autobusů, téměř sto vlaků a zaměstnává více než tři a půl tisíce zaměstnanců. Celkový roční obrat skupiny převyšuje sedm miliard korun. Hlavní činností společnosti je zajišťování linkové autobusové dopravy, denně vypraví přes 15 000 spojů a za rok přepraví více než 115 milionů cestujících. V roce 2013 vstoupila Arriva i na trh železniční osobní dopravy. Centrálou skupiny je společnost ARRIVA TRANSPORT ČESKÁ REPUBLIKA a. s., která sdružuje jednotlivé dceřinné společnosti.


Arriva Group s novým vlastníkem
Enrico Del Prete (vlevo) Fund Partner I Squared Capital s Mikem Cooperem, generálním ředitelem Arriva Group. Foto Arriva