* ČSAD Semily vybrala nové řidiče pro zájezdy. * Změny jízdních řádů ČSAD Jablonec nad Nisou v červnu 2009. * ČSAD Liberec: Přes ještědský hřeben vozí cyklisty autobusy. *
Reklama
* ČSAD Semily vybrala nové řidiče pro zájezdy. * Změny jízdních řádů ČSAD Jablonec nad Nisou v červnu 2009. * ČSAD Liberec: Přes ještědský hřeben vozí cyklisty autobusy. *
ČSAD Semily a.s. vybrala nové řidiče pro zájezdy
Vylepšení kvality na úseku zájezdové dopravy bylo hlavním důvodem, proč společnost ČSAD Semily a.s. vyhlásila výběrové řízení na pozice řidičů svých autobusů. Podle předběžných zpráv a prvních ohlasů to bylo správné rozhodnutí.

Podle Tomáše Roubička z ČSAD Semily se do konkurzu o volná pracovní místa přihlásilo celkem 60 řidičů, z nichž deset bylo z jiných přepravních společností. K obměně řidičů došlo prý u celkem 40 procent zájezdových autobusů. Nábor mladších zaměstnanců je výzvou i pro starší řidiče, aby na sobě pracovali. Řidiči, které si vybrala společnost ČSAD Semily a.s., museli úspěšně složit jazykové, technické a znalostní testy a vyřešit několik možných krizových situací.

„Na naše řidiče klademe velké nároky: musejí nejen docházet na pravidelné lékařské prohlídky a absolvovat vyšetření psychologem, ale také vystupovat profesionálně a umět jednat s klienty, mít perfektně nacvičenou trasu a znát přepravní podmínky,“ vysvětlil Tomáš Roubiček s tím, že čistota, špičková vybavenost a perfektní technický stav autobusů je samozřejmostí.

„Předpokládáme, že poptávka po kvalitních službách ČSAD ještě poroste, zvlášť ze strany cestovních kanceláří, agentur a ostatních objednavatelů. Autobusy ČSAD Semily a.s. nyní nejčastěji jezdí do Řecka s klienty CK Melissa Travel, do Itálie s CK Caorle tour, do Chorvatska s cestovní kanceláří Diana, a do Rakouska pro CK Trip“ řekl dále Tomáš Roubiček s tím, že společnost ČSAD Semily a.s. má k dispozici 30 autobusů, které mohou kdykoliv opustit ČR. Fakt, že věkový rozptyl zájezdových řidičů je od 30 do 60 let znamená, že přepravce může klientovi zajistit šoféra, jenž mu bude stoprocentně vyhovovat.
ČSAD Jablonec nad Nisou a.s.: Změny jízdních řádů k datu celostátního termínu změn 14.června 2009
. Z důvodu velkého úbytku počtu přepravených cestujících bude od 14.června pozastaven provoz zastávkových spojů na lince 530191 z Jablonce nad Nisou přes Turnov a Mladou Boleslav do Prahy. Pro cestující, kteří dojíždějí mezi Jabloncem n.N. a Turnovem, je zejména v pracovní dny připraveno rozšíření nabídky spojů na lince 530170 s tím, že většina spojů pojede v Turnově nově až na autobusové nádraží. Novinkou jsou spoje v pracovní dny ve večerních hodinách, ve 21.10 z Jablonce n. N. do Turnova a ve 22.15 z Turnova do Jablonce n. N.

Nové spoje nabízí i expresní linka mezi Jabloncem nad Nisou a Prahou. Nejvýznamnější novinkou jsou spoje v sobotu ráno, a to v 6:00 z Jablonce n. N. (jede již z Ostrého rohu v 5:45) a v 7:45 z Prahy, dále pojedou nové spoje z Prahy v pracovní dny v 6:45 a v neděli v 18:20. Na základě požadavků obyvatel Hodkovic nad Mohelkou je doplněno zastavování v Hodkovicích n. M. v 7:11 ve směru do Prahy. K dílčím změnám jízdních řádů dochází i na regionálních linkách. Již od pondělí 1. června budou v provozu denně dva páry spojů z Tanvaldu přes Kořenov do Jilemnice, které umožní dojíždění zaměstnancům společnosti Cutisin do Hrabačova.

Na všech regionálních linkách se na základě rozhodnutí objednavatele dopravy, tedy Libereckého kraje, mění omezení jízdy spojů, které obvykle jezdí jen ve dnech školního vyučování. Z důvodu vyhlášení volna ve většině škol ve dnech 29. a 30. června 2009 tyto spoje nevyjedou. K drobným změnám dochází i na dalších regionálních linkách, například na lince 530100 je na základě požadavků starostů doplněna o zastávky Jilemnice, Hrabačov u všech spojů.

Od června zahajují provoz i víkendové spoje mezi Harrachovem a polskou Szklarskou Porebou, tyto autobusy budou v provozu v červenci a v srpnu dokonce každý den.

Kompletní přehled všech změn i jízdní řády jednotlivých linek jsou k dispozici na webu www.csadjbc.cz, jde je i bezplatně k dispozici aplikace jízdních řádů pro mobilní telefony.
ČSAD Liberec: Přes ještědský hřeben vozí cyklisty autobusy
Cykloturisté se dostanou od června z Liberce na rovinaté Českolipsko, aniž by museli překonávat obtížné stoupání přes ještědský hřeben. Do oblasti Cykloráje Podralsko dojedou o víkendech autobusem se speciálním přívěsem. .

Na výrobě přívěsu se domluvily obce z Mikroregionu Podralsko a ČSAD Liberec. Přívěs uveze 36 kol a za převoz jednoho zaplatí cyklisté 20 korun. "Přívěsy jsou zapojené za linkové autobusy. Z Liberce jezdí do Stráže pod Ralskem o víkendech třikrát denně," řekl mluvčí Libereckého kraje.

Cykloturisté se díky přívěsu přesunou pohodlně z liberecké kotliny do malebné krajiny, ohraničené na jedné straně podještědským městečkem Osečná a na druhé straně Máchovým jezerem. Autobusy s přívěsem vyrazily z Liberce do Stráže pod Ralskem poprvé minulý víkend. Kvůli chladnému a deštivému počasí v nich však nejeli žádní cyklisté.

Mikroregion Podralsko by chtěl, aby v budoucnu končila linka cyklobusů až v Žitavských horách v německém Lückendorfu. Čechům by se otevřela cesta na kvalitní saské cyklostezky. Němci by mohli s menší námahou poznávat západní polovinu Libereckého kraje.

Z Liberce směřují cyklobusy také do Jizerských hor a na Frýdlantsko. Do Bedřichova je vypravuje ČSAD Jablonec, na Smědavu ČSAD Liberec. ČSAD Jablonec dopravuje kola i do sedla Ještědu na Výpřež. O letních prázdninách sveze ČSAD Jablonec cyklisty také do Hamru na Jezeře na Českolipsku. Na cyklolinkách ČSAD Jablonec cyklistů rok od roku přibývá. Autobusy pro cyklisty křižují v Libereckém kraji také Krkonoše a Český ráj.
TZ ČSAD Semily, ČSAD Jablonec nad Nisou a KÚ Libereckého kraje