ACEA jmenovala nového šéfa divize autobusů a autokarů
Domenico Nucera, prezident Bus Business Unit Iveco Group, byl jmenován předsedou divize autobusů a autokarů Evropské asociace výrobců automobilů. Foto ACEA

Domenico Nucera, prezident Bus Business Unit Iveco Group, byl jmenován předsedou divize autobusů a autokarů Evropské asociace výrobců automobilů. Byl zvolen na období jednoho roku.

 

Domenico Nucera, prezident Bus Business Unit Iveco Group, byl jmenován předsedou divize autobusů a autokarů Evropské asociace výrobců automobilů. Byl zvolen na období jednoho roku.

 

EU si stanovila velmi ambiciózní cíle dekarbonizace pro autobusy a autokary. Ambice na papíře však neodpovídají realitě implementace, protože Evropa postrádá stejně ambiciózní podmínky,“ uvedl Domenico Nucera.

Výrobci autobusů a autokarů neustále pracují na čistších a ekologičtějších modelech, které by pomohly snížit emise CO2 ze silniční dopravy, ale nemohou řešit problémy sami. Provozovatelé veřejné dopravy a autokarů musí být schopni investovat a ziskově provozovat nové modely. Klíčem k rychlé dekarbonizaci těžké dopravy je proto spolupráce se všemi zúčastněnými stranami: tvůrci politik, provozovateli dopravy, poskytovateli infrastruktury pro elektrické nabíjení a doplňování vodíku a dalšími.

"Autobusy jsou nejoblíbenějším prostředkem veřejné dopravy v EU, představují více než polovinu všech cest veřejnou dopravou. Mají nejnižší uhlíkovou stopu ze všech forem motorizované dopravy, zároveň poskytují základní veřejnou službu a zároveň významně přispívají k dekarbonizaci," uvedl Domenico Nucera.

"Na silnicích EU dnes jezdí více než 700 000 autobusů, které poskytují mobilitu všem Evropanům. Tvůrci politik by se však měli soustředit na konkurenceschopnost tohoto životně důležitého odvětví tváří v tvář rostoucí konkurenci z jiných globálních regionů," dodal Domenico Nucera.

Divize autobusů a autokarů ACEA zastupuje 15 hlavních evropských výrobců automobilů, dodávek, nákladních automobilů a autobusů: BMW Group, DAF Trucks, Daimler Truck, Ferrari, Ford of Europe, Honda Motor Europe, Hyundai Motor Europe, Iveco Group, JLR, Mercedes-Benz, Nissan, Renault Group, Toyota Motor Europe, Volkswagen Group a Volvo Group. Dominico Nucera byl zvolen na jednoleté období a přebírá funkci po Anně Westerbergové, prezidentce společnosti Volvo Buses (původně tuto funkci zastával Martin Lundstedt). Nejvyšší představitelé členů se volí vždy na jeden rok.

Domenico Nucera má přibližně 20 let zkušeností v automobilovém průmyslu, od roku 2003 pracuje v oblasti pohonných jednotek a přebírá role se zvýšenou odpovědností. V roce 2017 se stal ředitelem kvality pohonných jednotek ve společnosti IVECO, čímž svou roli rozšířil o užitková a speciální vozidla. V roce 2020 byl jmenován viceprezidentem aftermarketových řešení pro hnací ústrojí a užitková a speciální vozidla, než se v roce 2021 stal prezidentem obchodní jednotky Bus, Iveco Group a členem Senior Leadership Teamu Iveco Group. Je držitelem magisterského titulu v oboru Elektronické inženýrství na univerzitě v Pise v Itálii.