A jede se do školy ...
Přejeme rodičům dětem školou povinných pohodové (nejen) první školní dny. Za výstižný obrázek děkujeme Markovi Simonovi.

Prázdninová pohoda skončila nejen pro děti a rodiče, ale i pro provozovatele veřejné dopravy. Začíná také nejrizikovější období pro bezpečnost dětí na silnicích.

Prázdninová pohoda skončila nejen pro děti a rodiče, ale i pro provozovatele veřejné dopravy. Začíná také nejrizikovější období pro bezpečnost dětí na silnicích.

Se začátkem školního roku se dopravci vrací k tradičnímu provozu, který nás čeká kromě podzimních prázdnin až do vánoc. Někteří organizátoři IDS nebo samotní dopravci využili začátek září k úpravám jízdních řádů, změnám tras, zastávek a časů nebo i posílení spojení. V Olomouci a Zlíně po 11 letech zdražují jízdné, v Hradci Králové od 1. září zaplatíte za jízdenku v MHD platební kartou. Celý Liberecký kraj přechází na nový způsob odbavení.

V Olomouci (zóna 71 IDSOK) se změna od 1. září dotkla především krátkodobých (jednotlivých) jízdních dokladů, méně pak předplatních kuponů. Základní jízdenku si cestující v předprodeji (prodejny, trafiky, automaty) nebo mobilní aplikaci pořídí za 20 Kč namísto 18 Kč, za zlevněné jízdné nově zaplatí 10 Kč namísto 9 Kč. Cena SMS jízdenky činí 22 Kč. Bezplatná přeprava pro vybrané cestující byla zachována.

K úpravě jízdného od 1. září přistoupila také Dopravní společnost Zlín - Otrokovice. Základní jízdenka stojí nově 18 korun, tedy o šest korun více, nově je přestupná a její platnost se prodloužila z 20 na 30 minut. Podobné změny a úpravy jsou i u časových kupónů. Zavedeno je několik novinek, které mají zvýhodnit jízdy několika skupinám cestujících, především dětí a studentů.

Velké změny čekaly od začátku září na cestující v Libereckém kraji. Stávající kartu Opuscard už nejde použít pro nahrání časových kuponů. Zavedeny jsou nové nosiče (identifikátory) pro vícedenní kupony (nová karta Opuscard+, mobilní aplikace Idolka, platební karta nebo In karta a Lítačka) a e-shop. Jednotlivé jízdenky jsou od září papírové nebo v Idolce a jsou přestupní.

Liberecký kraj také posílil spojení mezi Jabloncem nad Nisou a Prahou. Na mezikrajské lince 900 jezdí navíc dva páry spojů v pracovní dny a jeden pár v neděli.

Nová mezikrajská linka vznikla mezi Litoměřicemi a Prahou.

Na trase mezi Libercem a Prahou začaly od pondělí 4. září jezdit autobusy dalšího dopravce, FlixBus a RegioJet doplní Lutan.

Komerční linky posiluje také Arriva. Expressy pojedou vícekrát na trase Brno – Prostějov – Olomouc, ale také na čím dál víc oblíbené lince z Teplic do hlavního města.

Před svou cestou si zkontrolujte jízdní řád například na IDOS, kde najdete aktuální spojení autobusů, vlaků i městské dopravy.

Začátek školního roku je v dopravě rizikovým obdobím.  Září se dlouhodobě řadí k měsícům s nadprůměrným počtem závažných nehod s účastí dětí. V loňském roce došlo podle statistik ministerstva dopravy k 415 nehodám s účastí dětí do 14 let a více než polovina nejhorších následků bylo právě u dětí chodců. K nejvážnějším nehodám dochází v pondělí ráno a nejvíce ohroženy jsou děti ve věku 9 let, které v tomto věku již začínají chodit do školy samy. Větší pozor na silnicích by měli proto dávat hlavně řidiči.

Za náš ilustrační obrázek děkujeme kreslíři Markovi Simonovi, který kromě portálu Kurzy.cz a novin Deník ilustruje také aktuální dění doma i v zahraničí pro Seznam.cz. Je místopředsedou České unie karikaturistů, která ho již pětkrát vyhlásila karikaturistou roku.