7. mezinárodní konference E-Bus 23. října v Praze
Zavedení trolejbusové linky č. 59 v Praze je zařazeno do mezinárodního výzkumného projektu EBRT2030 v rámci evropského vědecko-výzkumného programu Horizon 2030. Ilustrační fotka PID

Trolley:motion pořádá 23. října v hotelu Clarion Congress konferenci, která bude věnována nejnovějšímu vývoji a požadavkům na moderní elektrické systémy veřejné dopravy z celého světa, ale i z České republiky.

Trolley:motion pořádá 23. října v hotelu Clarion Congress konferenci, která bude věnována nejnovějšímu vývoji a požadavkům na moderní elektrické systémy veřejné dopravy z celého světa, ale i z České republiky.

Prezentovány budou zkušenosti z projektu eBRT2030, který se zabývá systémy rychlé elektrické autobusové dopravy BRT pro města po celém světě a z Interreg CE4CE, kde jsou moderní trolejbusy v souladu s principy oběhového hospodářství pro udržitelnou budoucnost.

Mezinárodní výzkumný projekt eBRT2030 spojuje 49 partnerů z EU i mimo ni s cílem zavádět rychlé autobusové systémy nové generace s inovativními řešeními, která jsou ekonomicky životaschopná a vylepšená o nové funkce automatizace a konektivity. Hlavním cílem je v konečném důsledku drasticky snížit emise, znečišťující látky a dopravní zácpy a podpořit přechod k udržitelné dopravě s nulovými emisemi.

Partnery eBRT2030 jsou také organizace z České republiky. Hlavní město Praha a dopravní podnik jsou s projektem zavedení trolejbusové linky č. 59 jedním ze sedmi ukázkových reálných projektů udržitelného řešení pro kapacitní bezemisní dopravu. Na eBRT2023, který je koordinován ze strany Mezinárodní svazu veřejné dopravy (UITP), se podílí také Škoda Group a Universita Pardubice.

CE4CE podporuje aktéry ve veřejné dopravě ze středoevropských zemí s cílem vnést principy cirkulární ekonomiky do sektoru veřejné dopravy a tím snížit množství odpadu, zvýšit efektivitu v sektoru a zlepšit ekologickou stopu veřejné dopravy.

Partnery projektu jsou Dopravní podnik v Lipsku (Leipzig Public Transport Company), PKA Gdyně, Univerzita Gdaňsk, SZKT Szeged, KRUCH Rakousko, Město Maribor, Universita Maribor, ATB Mobility Bergamo, Redmint social enterprise Milano, Mobilissimus Budapešť a asociace Trolley:motion.

Vstup na konferenci je zdarma a pořád jsou volná místa - registrace. Na programu jsou zkušenosti z Prahy - Nabíjení za pohybu – řešení pro eBRT v Praze, představí Jan Barchánek, dopravní ředitel DPP a místopředseda autobusového výboru UITP, dále z Madridu, San Franciska, Tallinu, Mexika, Lipska, Gdaňsku, Salzburku, Aachenu, Marburku a dalších měst.