55 elektrobusů Solaris pro Stockholm
Solaris dodal svým zákazníkům po Evropě v 21 zemích přes 2 000 bateriových autobusů. V současné době plní objednávky na dalších tisíc vozidel. Na příměstských linkách ve Stockholmu budou v roce 2024 v provozu třínápravové bateriové vozy. Foto Solaris

Švédský provozovatel veřejné dopravy Nobina Stockholm objednal až 55 elektrobusů Urbino 15 LE. Vozidla pro příměstské linky v regionu Stockholm a budou registrována jako vozidla třídy II.

Švédský provozovatel veřejné dopravy Nobina Stockholm objednal až 55 elektrobusů Urbino 15 LE. Vozidla pro příměstské linky v regionu Stockholm a budou registrována jako vozidla třídy II.

Přední provozovatel veřejné dopravy Nobina, který poskytuje služby osobní dopravy po celém Švédsku, pokračuje v investicích do udržitelné mobility. Pobočka společnosti ve Stockholmu objednala od Solaris 55 třínápravových elektrických autobusů Urbino 15 LE. Vozidla budou typově schválena jako vozidla třídy II a budou přepravovat cestující v příměstských oblastech švédské metropole. Dodávky jsou naplánovány na rok 2024.

Jsme rádi, že můžeme posílit pozici Solarisu ve švédském meziměstském segmentu prostřednictvím našeho partnerství se společností Nobina. Tato zakázka je pro nás významná také tím, že zavádí bezemisní řešení v příměstské dopravě, která je klíčová pro transformaci globální mobility. Jsme hrdí na důvěru a odpovědnost, která je do nás vložena. Urbino 15 LE electric je vynikající produkt a jsme nadšeni, že cestujícím poskytne pohodlí na příměstských trasách a zároveň minimalizuje dopad na klima,“ řekl Javier Iriarte, generální ředitel Solaris Bus & Coach.

Urbino 15 LE electric jsou nízkopodlažní třínápravové elektrické vozy, které lze používat jako městské autobusy i na příměstské linky. Srdcem hnacího ústrojí bude centrální motor o výkonu 240 kW, poháněný energií získanou z baterií Solaris High Energy s kapacitou přes 550 kWh. Autobusy tak budou moci bez problémů fungovat po celý den, nabíjet se budou v noci.

Vozidla budou vybavena Mobileye Shield+, který detekuje předměty umístěné v mrtvém úhlu vozidla a varuje řidiče pomocí zvukových signálů a zpráv na palubní desce. Dále klimatizací se skandinávským paketem, který je přizpůsobí náročným povětrnostním podmínkám, a doplňkovým osvětlením nad dveřmi vně autobusu pro usnadnění nastupování a vystupování cestujících za soumraku. Interiér vozidel je navržen tak, aby se vešlo 52 sedadel, z toho 8 plně bezbariérových. Další sedadlo za řidičem bude sklopné speciálně určené pro vodicí psy nevidomých osob.

Solaris dodal svým zákazníkům po Evropě v 21 zemích přes 2 000 bateriových autobusů. V současné době plní objednávky na dalších tisíc vozidel.