47 nových hybridních autobusů v Mnichově
MAN Lion's City 18 EfficientHybrid na linkách v Mnichově. Foto MVG

V síti mnichovské MVG vyjíždí 37 autobusů Lion's City 18 EfficientHybrid a k 45 loni dodaným se přidává nových deset Mercedes-Benz Citaro G.
V síti mnichovské MVG vyjíždí 37 autobusů Lion's City 18 EfficientHybrid a k 45 loni dodaným se přidává nových deset Mercedes-Benz Citaro G.
Stadtwerke München (SWM) zakoupila pro síť Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) 47 nových kloubových autobusů s paralelním, tzv. Mild hybridním, pohonem. Vozidla v těchto dnech vstupují do provozu s cestujícími.  Deset z nich je od Mercedesu a doplňuje flotilu 45 hybridních Citaro uvedených do provozu v roce 2019. MAN dodal 37 autobusů Lion's City 18 EfficientHybrid. 18 metrová vozidla mohou pojmout 100 cestujících. Autobusy podporují řidiče pomocí asistentů otáčení a brzdění. Cestující mají k dispozci nabíjecí zásuvky USB.

„Vozidla jsou poháněna hybridním motorem, který šetří zhruba deset procent paliva a odpovídajícím způsobem snižuje emise. Elektromotor podporuje ekologický vznětový pohon Euro 6 tím, že energii uloženou ve fázi rekuperace při brzdění znovu uvolňuje jako podporu točivého momentu při akceleraci,“ říká ředitel MVG Autobusy Veit Bodenschatz.

Asistenční systémy pro otáčení a brzdění
Takzvaný asistent mrtvého úhlu rozpoznává ostatní účastníky silničního provozu, kteří jsou napravo od autobusu, a podporuje řidiče při odbočení a změně jízdních pruhů. Pokud je chodec nebo cyklista na slepém místě, je řidič varován. Autobusy Mercedes mají radarový senzor a řidič je vizuálně varován na sloupku A a prostřednictvím vibrací sedadla. Ve vozidlech MAN je zabudován kamerový systém a varování se zobrazí na obrazovce na pracovišti řidiče.

Hybridní autobusy Mercedes mají také brzdového asistenta k detekci vozidel jedoucích vpředu, překážek před autobusem a chodců. Pokud se aktivuje, varuje nejprve vizuálně, poté částečným brzděním. To dává řidiči příležitost sám se rozhodnout, jak se nebezpečí vyhnout. Hybridní autobusy MAN mají také automatický systém start-stop, který automaticky vypne motor, pokud je dostatek elektrické energie a když vozidlo stojí. Tato technologie zajišťuje snížení hluku a emisí, zejména na autobusových zastávkách a semaforech.

Celková hodnota zakázky vozidel objednaných v roce 2018 je více než 17 milionů Eur.


47 nových hybridních autobusů v Mnichově
47 nových hybridních autobusů v Mnichově
47 nových hybridních autobusů v Mnichově
Na konci loňského roku MVG uvedla do provozu 45 autobusů Mercedes-Benz Citaro G hybrid. Hodnota této akvizice byla 15 milionů Eur. Foto SWM/MVG