4. Evropský den trolejbusů - European Trolleybus Day
Výstava k historii trolejbusů v Plzni, trolejbus v Eberswalde a trolejbusové grafitti v Rumunsku @ trolleymotion.ch

Také v Brně, Plzni a Českých Budějovicích. Akce se uskuteční ve 27 různých trolejbusových městech.
Také v Brně, Plzni a Českých Budějovicích. Akce se uskuteční ve 27 různých trolejbusových městech.
Salzburg, Berlin, Zürich, 17. 9 2013- 4. Evropský den trolejbusů (EDT) je součástí tradičního European Mobility Week. Zúčastněná města předvedou svoje trolejbusové flotily a budou prezentovat informace pomocí výstavek, letáků, ... Někde připravují i balonky, trička, papírové modely ap. pro děti. Německý Solingen kombinuje akce EDT s s dětským dnem. V holandském Arhnemu budou klauni a kouzelníci bavit návštěvníky, zkušenost s řízením trolejbusu bude možno získat na simulátoru. V rakouském Salzburgu bude venkovský festival v Hallwangu zaměřovat pozornost na téma trolejbusů na předměstích. Navíc bude město Salzburg upozorňovat cestující v trolejbusech bannery na téma poděkování za pomoc při snížení emisí 51 tun CO2 ve městě každý rok pomocí využití trolejbusů. Jako specielní gesto bude trolejbus ze Salzburgu vyslán do České republiky jako putovní ambasador s mottem: "Zelený, čistý a chytrý!"
27 měst zúčastněných v EDT 2013
Salzburg (Rakousko), Parma (Itále), Szeged, Debrecen (Maďarsko), Brno, Plzeň, České Budějovice (Česká republika), Gdynia, Lublin, Tychy (Polsko), Timișoara, Mediaș, Dumbrava Roşie (Rumunsko), Solingen, Eberswalde, Esslingen, Leipzig (Německo), Kaunas (Litva), Landskrona (Švédsko), Žilina (Slovensko), Bergen (Norsko), Arnhem (Nizozemí), Leeds, Sandtoft (Velká Británie), Limoges (Francie), Castellón (Španělsko) and Bishkek (Kyrgyzstán).
(BUSportál: K Velké Británii - zde regulérní trolejbusový provoz skončil před 40 lety, Leeds je městem, kde se má trolejbusový provoz znovu zavést jako páteřní v odděleném koridoru a Sandtoft je centrem trolejbusové historie.)

21. září 2013 se v Plzni chystají oslavit Evropský den trolejbusů
Trolejbusové provozy jsou v 15 evropských zemích. Celkem je na světě 315 měst s trolejbusy.

EU-Projekt TROLLEY

byl částečně podporován EU, projekt spolupráce byl iniciován a udržován devíti různými partnery ze šesti středoevropských zemí. Spojil tak 25 % všech trolejbusů a 30 % trolejbusových linek ve střední Evropě. Lídrem je dopravce Salzburg AG (Austria), dalšími členy Brno (ČR,) Barnim Bus GmbH Eberswalde, Leipziger Verkehrsbetriebe LVB (Německo), TEP S.p.A.- Parma (Itálie), Gdyně a Universita Gdaňsk (Polsko), Szeged Transport Ltd. (Maďarsko) a trolley:motion, (Rakousko). Cílem projektu TROLLEY bylo propagovat trolejbusové systémy jako ekonomické a ekologické způsoby dopravy ve městech.
Závěrečnou konferenci evropského projektu TROLLEY hostil Szeged
Z TZ trolley:motion

4. Evropský den trolejbusů - European Trolleybus Day
Plzeň © BUSportál