2x Van Hool: 22 vodíkových busů pro Evropu. Vybudování nového závodu v Makedonii

s produkcí levnějších standardních modelů.
s produkcí levnějších standardních modelů.
Jak uvedl dne 8.3. vlámský ekonomický deník De Tijd, firma Van Hool vybuduje v letošním roce nákladem 20 milionů euro závod v Makedonii. Jeho produkce bude zaměřena na levnější standardní modely a to především díky mzdovým nákladům, které jsou o 80 procent nižší než v Belgii. Prvními výrobky budou autokary pro americký trh, od roku 2015 by měl makedonský závod produkovat nabídku autobusů pro země východní Evropy, Turecko a Izrael. Belgické továrny, které zaměstnávají 4 tisíce lidí, se pak zaměří především na luxusní autokary a autobusy a trolejbusy pro veřejnou dopravu.
Belgický výrobce autobusů Van Hool získal kontrakty na 22 vodíkových autobusů typu A330FC pro evropské dopravce. Největší dodávka – 10 autobusů - bude směřovat do skotského Aberdeenu. Dalších 5 vozů bude dodáno do italské provincie Liguria (San Remo) a 2 do německého spolkového státu Porýní-Vestfálsko (Kolín n.R., Hürth). Již v lednu letošního roku byla oznámena objednávka 5 autobusů pro vlámského státního dopravce De Lijn. Objednávky jsou součástí dvou evropských demonstračních projektů, probíhajících ve čtyřech státech Unie. Automobilka Van Hool, která vyrábí vodíkové autobusy již od roku 2005. 21 jich od té doby dodala do USA a v loňském roce 5 do norského Osla.

Vozy De Lijn budou nasazeny v Antverpách na lince č. 605 Kapellen-Merksem-Luchtbal. Třináctimetrová karoserie nabízí 37-42 míst k sezení. Energie bude doplńována u společnosti Solvay v antverpském přístavu. Díky hybridní technologii (vodík a baterie) budou schopny se 40 kg náplní schopny ujet denně 300 kilometrů.

Z TZ Van Hool 7.3.2013
11/2012: Tříčlánkový CNG hybrid Van Hool Exqui.City u dopravce Nobina

2x Van Hool: 22 vodíkových busů pro Evropu. Vybudování nového závodu v Makedonii