20 nových hybridních autobusů Volvo je v provozu v estonském Tallinnu

Společnost Tallinna Linnatranspordi Ltd má ve flotile celkem 44 vozidel Volvo s hybridním pohonem.
Společnost Tallinna Linnatranspordi Ltd má ve flotile celkem 44 vozidel Volvo s hybridním pohonem.

Volvo Buses předalo autobusy společnosti Tallinna Linnatranspordi Ltd (TLT) koncem dubna na slavnostním ceremoniálu na náměstí Svobody v Tallinnu. K dnešnímu dni má Tallinna Linnatranspordi Ltd 44 vozidel s hybridním pohonem ve své flotile. Hybridní autobus Volvo je poháněn výhradně elektricky, jeho provoz je tichý a bez emisí při startu a do 15-20 km/hod. Při vyšších rychlostech je poháněn malým čtyřválcovým vznětovým motorem. Energie generovaná při brzdění motorem se ukládá do akumulátorů a slouží k napájení elektrického motoru vozidla a různých pomocných systémů.

Čistší město a menší provoz
Předseda představenstva Tallinna Linnatranspordi Ltd Enno Tamme uvedl, že většina evropských měst má cíl snížit přepravu osobními automobily investováním do veřejné dopravy.

"Tallinn dosáhl exponenciálního růstu počtu uživatelů veřejné hromadné dopravy, ale chceme tento trend ještě více rozšiřovat, a proto se zaměříme více na komfort cestujících. Nové hybridní autobusy v naší flotile přispějí k tomuto cíli," řekl Enno Tamm.

"Jsme mezi prvními, kteří využívají hybridní technologie ve veřejné dopravě. Více než polovina našeho vozového parku splňuje Euro 5 nebo Euro 6 a až budeme mít 50 nových hybridních a naftových autobusů bude průměrný věk naší flotily 8,2 let. Toto číslo patří k nejlepším v celé Evropě."

Elektromobilita je budoucnost
Společnost Volvo Bus dodala od roku 2010 více než 3 000 hybridních autobusů po celém světě. Nové městské hybridní autobusy v Tallinu začnou jezdit po městě od 1. května.

Fredrik Röstad, ředitel Volvo Buses pro východní oblast, při oficiálním ceremoniálu v Tallinnu řekl: "Hybridní technologie jsou důležitým řešením pro města, která chtějí snížit emise z vozidel." Volvo je lídrem v hybridních technologiích a jsem velmi rád, že město Tallinn si vybral naše vysoce výkonné hybridní autobusy pro svůj systém veřejné dopravy."

Röstad byl také přítomen na předcházejícím slavnostním předání v roce 2015, kdy bylo dodáno 24 hybridních autobusů: "Je skvělé vidět, že Tallinn pokračuje v investicích do hybridních technologií a jejich cestě k ekologicky šetrné veřejné dopravě. Hybridní technologie pomáhá snižovat emise a spotřebu paliva až o 40 % ve srovnání s podobný dieselovým autobusem Euro 6. To znamená čistší a klidnější Tallinn" a dodal: "My ve společnosti Volvo pevně věříme, že elektromobilita je budoucnost. Tímto rozhodnutím Tallinn ukazuje, že nejenže následuje, ale vede trend elektrifikované veřejné dopravy v regionu."

Hybridní autobusy Volvo jsou dodávány firmou Volvo Buses, následné služby budou poskytovány firmou Volvo Estonsko.

Vozidla mají mnoho nových funkcí včetně lehčí karoserie, všechny systémy potřebují méně energie. Pětilitrový dieselový motor splňuje požadavky Euro 6. To znamená, že může převážet více cestujících a dosáhnout nižší spotřeby paliva a emisí.

Volvo 7900 Hybrid, Euro 6
Dvounápravová verze má až o 39% nižší spotřebu paliva než odpovídající naftový autobus
40-50% nižší emise výfukových plynů
Tichý a bezproblémový provoz na autobusových zastávkách
Je vybaven elektrickým motorem, bateriemi a malým vznětovým motorem
Vznětový motor (Volvo D5) splňuje nejnovější emisní normy EU Euro 6
Hnací jednotka je paralelní hybrid (vznětový motor a elektromotor mohou pracovat nezávisle na sobě
Baterie jsou nabité energií generovanou při brzdění motorem
Elektromotor se používá hlavně pro zrychlení z klidového stavu až na 15-20 km/h
Autobus je dlouhý 12 metrů a může přepravit až 84 cestujících

Tallinna Linnatranspordi Ltd
Tallinna Linnatranspordi Aktsiaselts (TLT) je městská dopravní společnost. Hlavní činností je poskytování autobusových, tramvajových a trolejbusových služeb na základě smlouvy s městským úřadem v Tallinnu. Vnitroměstskou hromadnou dopravu zajišťuje kromě čtyř tramvajových a osmi trolejbusových linek několik desítek autobusových linek.
 
Volvo Estonsko
Volvo Estonsko je oficiálním zástupcem značek autobusů a nákladních automobilů Volvo v Estonsku. Společnost má pobočky v Tallinu, Tartu, Pärnu a Jõhvi.
 
Tallinn hlavní město Estonska na jižním pobřeží Finského zálivu Baltského moře. Patří mezi turisticky nejnavštěvovanější evropská města s historickým centrem patřícím ke světově chráněným památkám UNESCO. Žije v něm cca 500 tis. obyvatel.

Zdroj: Volvo


20 nových hybridních autobusů Volvo je v provozu v estonském Tallinnu
20 nových hybridních autobusů Volvo je v provozu v estonském Tallinnu