20 let MAN v České republice: V roce 1992 vznikla společnost MAN

Nutzfahrzeuge Československo. Záběry z centra MAN Truck & Bus Czech Republic v Čestlicích z 15.6.2012.
Nutzfahrzeuge Československo. Záběry z centra MAN Truck & Bus Czech Republic v Čestlicích z 15.6.2012.
Praha, 15. června 2012 - v roce 1992 vznikla společnost MAN Nutzfahrzeuge Československo spol. s r.o. s působností na území tehdejší federace. Jediným společníkem byla firma MAN Nutzfahrzeuge AG se sídlem v Mnichově ve Spolkové republice Německo. S rozdělením republiky v roce 1993 došlo k rozštěpení společnosti. Vznikla „nová“ MAN Nutzfahrzeuge Tschechien spol. s r. o. Společnost od samého počátku sídlila v Brně a zaměstnávala poměrně malý počet pracovníků. Aktivity byly soustředěny na prodej užitkových vozidel a autobusů s cílem postupného pronikání na český trh. S úspěšným rozvíjením činnosti vznikla nutnost rozšířit předmět podnikání o servis prodaných vozidel a vybudovat vlastní servisní, prodejní a importní středisko, a to v obchodně-průmyslové zóně Průhonice-Čestlice. V roce 2000 byla dokončena budova nového servisního a obchodního komplexu. Společnost zahájila také podnikání v oblasti oprav silničních vozidel, oprav karoserií a zprostředkovatelské činnosti v oblasti obchodu a služeb. Významným způsobem vzrostl počet zaměstnanců.

Vstupem České republiky do EU v roce 2004 došlo k mnoha změnám, které ovlivnily i zastoupení značky MAN v ČR. Jednalo se o celou řadu praktických i legislativních změn majících dopad na činnost společnosti. Ve stejném roce zavedla mateřská společnost MAN Nutzfahrzeuge AG novou organizaci v oblasti prodeje, vznikly tzv. prodejní regiony. Česká republika od toho okamžiku patří spolu s Polskem, Slovenskem, Rumunskem, Litvou, Lotyšskem, Estonskem, Moldavií, Bulharskem a Finskem do regionu východní Evropa (Vertriebsregion Europa Ost).

V roce 2005 získala společnost certifikát ISO 9001:2000. Následující roky patřily především uvádění nových modelových řad nákladních a užitkových vozidel, autobusů a autokarů.

V roce 2008 byl položen základní kámen stavby prodejního a servisního centra v Rousínově na Moravě. Nový areál byl dán do zkušebního provozu v roce 2009 a o několik měsíců později zahájil svoji oficiální činnost.
MAN Truck & Bus Center Rousínov, největší servisní a prodejní centrum v ČR
Od roku 2011 nese společnost nové jméno MAN Truck & Bus Czech Republic s.r.o.

Značka MAN vychází z více než dvěstě padesáti let zkušeností budování různých průmyslových oborů. Během dvaceti let existence zastoupení značky v České republice dodala společnost nákladní a užitková vozidla MAN, stejně jako autobusy a autokary MAN a NEOPLAN tisícům zákazníků. Kromě center v Čestlicích a v Rousínově existuje i síť dealerů a smluvních servisních partnerů.

Základem nabídky značky MAN jsou čtyři modelové řady nákladních a užitkových vozidel. Nabídka v segmentu autobusů zahrnuje vozidla značek MAN a NEOPLAN: autokary MAN Lion’s Coach, městské autobusy Lion’s Citya linkové MAN Lion’s Regio. Budoucnost výroby autobusových podvozků MAN bude těžit z modelové řady Lion’s Chassis, motorů typu Common Rail, vzduchového odpružením ECAS, elektronického systému brzdění EBS a digitálního systému slučujícího datová rozhraní karoserie a podvozku Twin Electric Platform System – TEPS. Elektronický systém stability jízdy ESP je v sériovém provedení ve standardu. Vedle autobusů MAN jsou v nabídce i autokary NEOPLAN: univerzální Trendliner, autokary Starliner a Cityliner, dvoupodlažní Skyliner. NEOPLAN vyrábí také městské a linkové autobusy.

Pro autobusy a autokary všech kategorií jsou určeny vznětové motory MAN. K dispozici jsou v emisních specifikacích Euro V a EEV, které splňují bez přídavné technické kapaliny. Motory jsou vybaveny technologií EGR (recilkulace výfukových plynů) a bezúdržbovým zařízením čištění výfukových plynů MAN PM-KAT® popřípadě jeho elektronickou verzí CRTec®.

Z TZ MAN Truck & Bus Czech Republic s.r.o.
Koncern MAN SE, součást VW Group, zahrnuje organizační složky MAN Truck & Bus AG a MAN Latin America. Obě dvě společnosti tvoří základ koncernu orientovaný na výrobu nákladních a užitkových vozidel, autobusů a dálkových autokarů. Společnost MAN Truck & Bus AG disponuje v Německu výrobními závody se základnami v Mnichově (centrála, těžká vozidla, náhradní díly), Norimberku (motory), Salzgitteru (těžká nákladní, městské autobusy) a Gustavsburgu (lisovna). V Pilstingu a Plauenu jsou vyráběny autobusy značky Neoplan. Světoznámý výrobce Neoplan Bus GmbH je 100 % dceřiná firma společnosti MAN Truck & Bus AG a zahrnuje v sobě výrobu rovněž autobusů MAN. V Rakousku MAN Truck & Bus AG disponuje dvěma dceřinými společnostmi, ve Vídni a ve Steyru v Horním Rakousku. Další výrobní závody jsou v Polsku - Star Trucks ve Starochowicích a autobusový závod v Tarnovo Podgorne u Poznaně. Montážní závod byl otevřen v Niepolomici u Krakova. Zde jsou vyráběna především těžká nákladní vozidla řady MAN TGA WW (World Wide). V Turecku, v Ankaře jsou vyráběny zájezdové a linkové autobusy pro vnitrozemský trh i pro export. Dále vyrábí MAN Türkiye A.S. nákladní vozy pro turecký trh a export na Blízký východ. Ve společném podniku s největším čínským výrobcem autobusů Yutong Group vyrábí MAN podvozky pro městské, meziměstské a zájezdové autobusy ve vývojové zóně Zhengzhou. Společně s čínským partnerem vlastní firma společnost SINOTRUCK. V Jižní Africe v Olifantsfonteinu a Pinetownu je montážní závod pro autobusy a těžká vozidla, obdobně jako v Querétaro v Mexiku.
MAN Truck & Bus AG se sídlem v německém Mnichově je největší společností v rámci MAN Group a jedním z vedoucích výrobců užitkových vozidel a poskytovatelů inovativních dopravních řešení ve světovém měřítku.V obchodním roce 2011 společnost zaměstnávala 34 000 pracovníků, prodala více než 77 600 nákladních vozidel a 5700 autobusů a podvozků pro autobusy značky MAN a NEOPLAN a její obrat dosáhl hodnoty 9 miliardy Eur.

Společnost MAN slaví 20 let působení v České republice: Úvodní autobusové záběry. Vozidla MAN Lion's City v barvách PID v areálu MAN v Čestlicích

20 let MAN v České republice: V roce 1992 vznikla společnost MAN
© BUSportál
20 let MAN v České republice: V roce 1992 vznikla společnost MAN
© BUSportál
20 let MAN v České republice: V roce 1992 vznikla společnost MAN
Vpravo jednatel společnosti a generální ředitel MAN Truck & Bus Czech Republic Jochen Modl © BUSportál
20 let MAN v České republice: V roce 1992 vznikla společnost MAN
© BUSportál
20 let MAN v České republice: V roce 1992 vznikla společnost MAN
© BUSportál
20 let MAN v České republice: V roce 1992 vznikla společnost MAN
© BUSportál