2. česká konference o science communication SCICOM proběhla v Plzni

v prostorách multikina v nákupním centru 25.11.2010 za nezájmu médií.
v prostorách multikina v nákupním centru 25.11.2010 za nezájmu médií.
Ze společného bloku přednášek je možné jako zajímavou pro naše čtenáře uvést informaci o otevření mamutího Copernicus Science Center, tedy CENTRUM NAUKI KOPERNIK ve Varšavě a také o připravovaném projektu Moravian Science Centre Brno. V souvislosti s brněnskými veletržními aktivitami jsme se svého času zamýšleli i nad využitím areálu BVV. Pro projekt science centra nebyla vybrána bohužel žádná historicky zajímavá unikátní budova, ale prosklenný pavilon "D" ze 70. let. Kromě spolupráce s brněnskými univerzitami byla deklarována i spolupráce s Centrem dopravního výzkumu v rámci dopravní tématiky.

Redakce BUSportálu využila už po druhé možnost dozvědět se něco zajímavého z oblasti médií a PR. Otázkou je, jaké výsledky může přinést snaha o propagaci problematiky komunikace médií s vědeckým světem na straně médií, když tato ignorují i takovou fundovaně připravenou, široce přístupnou a jistě ne levnou akci, která se jich týká. Když to porovnáme s tím, kolik zástupců plzeňské mediální sféry je ochotno přicházet např. na pravidelné a zase ne až tak revolučně objevné tiskové konference regionálního dopravce a klást zde jemně obměněné tytéž dotazy (Plzeňský deník, MFD, ČRo Plzeň, ČTK, ...), je to přinejmenším zvláštní. Jedinými zástupci médií byli tedy přednášející Robert Tamchyna a Ondřej Černý. Ti ve speciální sekci poodkryli současný stav mediální sféry. Pro zástupce vědeckých institucí platí vlastně to samé, co pro každou jinou sféru činnosti. Je třeba vytvářet mediální výstupy tak, aby novináři měli s jejich zpracováním minimum práce. Nejlépe tedy psát tiskové zprávy v optimálním rozsahu, dokázat zatraktivnit téma tak, aby se jevilo jako zajímavé (ještě lepší zábavné či senzační) a pokud možno, aby mu konzumenti rozuměli. Pak, pokud není přebytek jiných informací, je jistá šance, že novinář informaci použije a příliš ve spolupráci s editorem "nepokazí".
(BUSportál je tedy v tomto kontextu se snahou uveřejňovat maximum ze získaných informací, rozvíjet náměty, dohledávat souvislosti a dokonce se vydávat za materiály po republice i do světa spolu se snahou psát přitažlivě, srozumitelně a v rámci tématu i zábavně navíc i s luxusem vlastního názoru něčím vlastně mediálně unikátním :-)
Na konferenci zaznělo ještě mnoho dalších zajímavých informací. Materiály z konference budou uveřejněny na www.scicom.zcu.cz
Dagmar Braunová

Z programu konference

František Ježek – Západočeská univerzita v Plzni / SCICOM – Rozvoj kompetencí pro komunikaci vědy

Vlastimil Volák – Techmania Science Center / Zapojení TSCv projektu SCICOM

Robert Firmhofer – Copernicus Science Center / Zkušenosti ze zahraničí a představení aktivit centra

Lukáš Richter – Moravian Science Centre / Záměr a principy

Radim Chmelík – IPn Podpora technických a přírodovědných oborů / Perspektiva technických a přírodovědných oborů

Přemysl Rosůlek – Západočeská univerzita v Plzni / Věda a média

Komunikace vědy v médiích