17. května 2014 proběhnou oslavy 65 let trolejbusů v Hradci Králové

Bohatý program, jízdy historickými vozy TATRA T 400 a Škoda 9Tr28HT ...
Bohatý program, jízdy historickými vozy TATRA T 400 a Škoda 9Tr28HT ...
2. května 1949 byla uvedena do provozu linka Nádraží – Nový Hradec Králové. K tomuto významnému výročí připravuje Dopravní podnik města Hradce Králové v sobotu 17. května od 9. do 13. hodiny v prostorách terminálu hromadné dopravy oslavu s doprovodným programem a prezentacemi.

Součástí oslav budou oblíbené bezplatné vyhlídkové jízdy historickými vozy. Jedním z nich bude i legendární robustní trolejbus TATRA T 400/III, který v letech 1953 až 1970 pamětníci mohli potkat jako nejtypičtější trolejbus v pražských ulicích (vůz bude zapůjčen z tamního Muzea MHD), druhým a třetím trolejbusem bude Škoda 9Tr28HT a Škoda 14Tr08/6 - oba z DP města Pardubic a čtvrtým vozem pak hradecký vůz - Škoda 15Tr02/6, který veřejnost zná z tradičních „mikulášských“ jízd.

Vedle statické ukázky aktuálně provozovaných (i některého z již neprovozovaných) vozů a včetně nedávné novinky elektrobusu SOR EBN 9.5, s kterým se můžete od září setkávat v ulicích města, čeká zájemce také ukázka zázemí terminálu hromadné dopravy. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost nahlédnout i do „koule“ v hale MHD, kde se nachází dispečerské pracoviště.

Bude možnost vidět trolejbusovou měnírnu, která slouží pro napájení trolejbusových tratí stejnosměrným proudem (název měnírny je odvozen od její funkce, která spočívá v přeměně přicházející střídavé energie na výstupní energii stejnosměrnou potřebnou pro napájení trolejbusů) a předvedena bude funkce elektrické výhybky (na zemi), která na trolejbusových tratích slouží pro změnu směru jízdy trolejbusu. Představí se i speciální montážní vozidla pro údržbu a opravy trolejového vedení. Akci doprovodí tematicky zaměřené infopanely o městské dopravě zpracované příznivci trolejbusové dopravy sdruženými ve volném "Sdružení pro elektrickou trakci" a informace o samotném terminálu hromadné dopravy.

Svoje služby včetně ukázky techniky budou prezentovat střediska zájezdové dopravy a autoškoly Dopravního podniku.

Pro děti je připraven speciální program pod patronací Hitrádia Magic, který přinese soutěže, malování

O programu a podrobnostech akce, která se koná za každého počasí, bude veřejnost informována průběžně na stránkách www.dpmhk.cz a každý návštěvník na místě obdrží plánek místa a program akce. U příležitosti tohoto výročí bude vydán DP i prospekt – skládačka věnující se historii trolejbusů jak ve světě, tak v České republice a především v Hradci Králové. Vydavatelství Pavel Malkus zde představí svoji brožuru 65 let trolejbusů v Hradci Králové.

Z TZ Dopravního podniku města Hradce Králové

17. května 2014 proběhnou oslavy 65 let trolejbusů v Hradci Králové
Slavnostní konvoj trolejbusů VETRA-ČKD při zahájení provozu na Ulrichově náměstí 2. května 1949 (Foto Muzeum východních Čech)“.
17. května 2014 proběhnou oslavy 65 let trolejbusů v Hradci Králové
Trolejbus Škoda 8Tr11 č. 83 odbočuje u Adalbertina do Divišovy ulice, 1971 (Foto Zdeněk Nesiba)