14. července vyjíždí v pražské MHD autobus na vodíkový pohon

Na linku 170 vyšle v pátek odpoledne DPP autobus Škoda H’City. Zkušební provoz by měl trvat minimálně dva roky. Pro čerpání vodíku bude využívat stanici ORLEN Benzina na Barrandově, kde proběhlo 14. července v 11 hodin slavnostní uvedení do provozu.

Na linku 170 vyšle v pátek odpoledne DPP autobus Škoda H’City. Zkušební provoz by měl trvat minimálně dva roky. Pro čerpání vodíku bude využívat stanici ORLEN Benzina na Barrandově, kde proběhlo 14. července v 11 hodin slavnostní uvedení do provozu.

Domovskou garáží bude Kačerov. O veškerou údržbu a servis autobusu se budou starat technici výrobce, společnosti Škoda Group, od které má DPP vozidlo pronajaté. Vodíkem se bude plnit večer po skončení výkonu na lince přejezdem z konečné zastávky Pražská čtvrť.

Linku č. 170 DPP vytipoval na základě základních kritérií, jako je délka a profil linky či typ nasazovaného vozidla. Autobusová linka č. 170 zajišťuje tangenciální spojení barrandovského sídliště s oblastí Jižního Města. Patří mezi nejdelší městské linky se 40 kilometry na jeden oběh, má současně kopcovitý profil a je obsluhována 12metrovými autobusy typu Standard. Kromě toho trasa linky vede v blízkosti první pražské vodíkové plnící stanice.

Do konce července potřebujeme dokončit školení dalších řidičů i technického personálu, proto následující zhruba dva týdny budeme vodíkový autobus nasazovat na linku č. 170 na tzv. šejdry, tj. spoje v ranní a odpolední špičce, od srpna pak počítáme s jeho standardním denním vypravením v plném provozu včetně víkendů. Do konce července u něj předpokládáme denní nájezd kolem 215 kilometrů, při plném provozu cca 300 kilometrů za den, ročně pak zhruba 50 tisíc kilometrů. Dojezd vozidla na jedno naplnění vodíkových nádrží by měl dle údajů výrobce činit v městském provozu cca 300-350 kilometrů oproti běžnému dojezdu 500–600 kilometrů u naftových autobusů. Samotné vozidlo je kvůli vodíkovým nádržím a technologii palivového článku na střeše vyšší než obdobný naftový autobus nebo elektrobus. Při přípravě pilotního provozu jsme tedy museli prověřit i průjezdní profil na lince č. 170 i na příslušných výjezdových a zatahovacích trasách. Na některých místech bylo nutné provést ořez převislé vegetace, v zastávce Háje ve směru na Barrandov bude autobus zastavovat v zadní části zastávky mimo prostor zastřešení nástupiště,“ uvádí Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP.

Základní technické parametry vodíkového autobus Škoda H’CITY:

Nízkopodlažní vozidlo s celovozovou klimatizací vybaveno PEM palivovými články Ballard FC Move 70 o maximálním výkonu 72 kW a minimálním výkonu 8 kW, ve kterých je vzájemnou reakcí vodíku s kyslíkem ze vzduchu vyráběna elektrická energie pro trakční pohon. Do vzduchu se uvolňuje vodní pára jako vedlejší produkt chemické reakce. Vozidlo je zároveň vybaveno trakční baterií Nano Power LTO, 36 Ah, 22,9 kWh, která slouží k vyrovnání výkonových požadavků (rozjezdy, rekuperace při brzdění), ale umožňuje i nouzový dojezd cca dva kilometry (např. pro pojíždění v zázemí DPP). Pro případné samostatné nabíjení a balancování této baterie je k dispozici standardizovaná nabíjecí zásuvka CCS2. Pro vytápění interiéru vozidla v zimním období je využíváno odpadní teplo z palivového článku, pro velmi nízké teploty je k dispozici dále doplňkové elektrické topení.

Délka: 12,02 metru
Šířka: 2,55 metru
Výška: 3,43 metru
Počet míst k sezení: maximálně 30 osob
Celkový počet cestujících: až 85
Prostor pro invalidní vozíky nebo kočárky: 2
Maximální rychlost: 80 km/h
Dojezd: až 350 kilometrů
Maximální výkon motoru: 160 kW
Hmotnost: 11 500 kilogramů bez cestujících
Kapacita vodíkových nádrží: 39 kilogramů
Plnící tlak: 35 megapascalů (350 barů)
Průměrná deklarovaná spotřeba: cca 10 kilogramů vodíku na 100 kilometrů v městském provozu