na území celého Libereckého kraje. Jaké novinky přinese IDOL pro občany Jablonce nad Nisou?
Reklama
na území celého Libereckého kraje. Jaké novinky přinese IDOL pro občany Jablonce nad Nisou?
Cestování po území Libereckého kraje
Při cestování ze zóny Jablonec n. N. do dalších zón, kromě Liberce a zón obsluhovaných jabloneckou MHD při použití opuscard si zakoupíte v dopravním prostředku (regionální autobus, vlak) relační jednorázovou jízdenku z výchozí do cílové zóny s možností přestupu. Při pravidelných jízdách lze pro vybranou relaci zakoupit výhodnější sedmidenní nebo třicetidenní časovou jízdenku. Při placení hotově nebo prostřednictvím starého typu karty ČSAD Jablonec nad Nisou, lze zakoupit jízdenku jen pro cestu v uvedeném spoji. Při přestupu je nutno zakoupit jízdenku novou.
Cestování v oblasti MHD Jablonec nad Nisou
Vlastníkům opuscard, případně rozšířené Liberecké městské karty, kteří využívají předplatní kupón na městskou hromadnou dopravu přinese IDOL možnost cestovat nejen prostředky MHD, ale také příměstskými autobusy a vlaky na území Dopravního sdružení obcí Jablonecka, dále jen DSOJ (města Jablonec nad Nisou, Lučany nad Nisou, Rychnov u Jablonce nad Nisou, obce Bedřichov, Janov nad Nisou, Nová Ves nad Nisou a Pulečný), např. z Lučan nad Nisou budete moci na kupón pro zónu Jablonec nahraný na opuscard vlakem až do Proseče nad Nisou, protože tyto leží v DSOJ. Kupon lze na kartu opuscard zakoupit v předprodeji ČSAD Jablonec nad Nisou a.s. na autobusovém nádraží. Prostřednictvím bezkontaktní čipové karty opuscard, lze v autobusech MHD kupovat přestupní jízdenky pro jednotlivou jízdu za výhodnější cenu. Jízdenku s časovou platností 30΄ za 12 Kč a splatností 60΄ za 18 Kč (zlevněné za 6 Kč respektive 9 Kč).

Od 1. července se také rozšíří možnost cestování do Proseče nad Nisou, znamená to, že na předplatní kupón pro zónu Jablonec nad Nisou nahraný na opuscard bude možné cestovat až do Proseče nad Nisou, resp. až do tramvajové zastávky Kyselka, případně vlakem až do Proseče nad Nisou. Cestování mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.

Od 1. července dojde k rozdělení tramvajové linky z Jablonce nad Nisou do Liberce na dvě tarifní zóny. Zóna se dělí v Proseči nad Nisou, kde jsou čtyři zastávky společné pro obě zóny, takže je dostatek času na dokoupení jízdenky do další zóny. Společnými zastávkami jsou: Proseč n. Nisou, výhybna, Proseč n.N., pošta, Proseč n.N., škola a Kyselka.

Pokud každodenně cestujete z Liberce do Jablonce nad Nisou (nebo naopak) bude výhodné si v rámci IDOL zakoupit předplatné jízdné IDOL pro relaci Liberec – Jablonec nad Nisou (7, 30, 90denní nebo roční). Při zakoupení jízdního dokladu IDOL pro relaci Liberec – Jablonec n. N. můžete v rámci jeho časové platnosti využívat také MHD v Liberci a MHD v Jablonci nad Nisou (pouze město Jablonec nad Nisou). Na relační jízdné Liberec – Jablonec nad Nisou můžete využívat nejen tramvaje, ale také příměstského autobusu a vlaku mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.

Pokud mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem cestujete pouze občas, nepravidelně, tak:

  • Vlastníte jednozónový předplatní jízdní doklad pro zónu Jablonec nad Nisou. Jednozónový jízdní doklad IDOL pro zónu Jablonec nad Nisou platí až do zastávky Kyselka, v této zastávce si pomocí opuscard přímo v tramvaji zakoupíte jízdní doklad pro jednotlivou jízdu pro zónu Liberec v ceně 16 Kč, jízdní doklad pro jednotlivou jízdu Vám v rámci své časové platnosti platí i v zóně Liberec.
  • Nevlastníte předplatní jízdné (ani DPML, ani pro MHD Jablonec n.Nisou) Zakoupíte si pomocí opuscard jízdní doklad pro jednotlivou jízdu na relaci Liberec – Jablonec nad Nisou v ceně 20 Kč, který v rámci časové platnosti platí pro zónu Jablonec nad Nisou a také pro zónu Liberec.
  • Nevlastníte opuscard. Zakoupíte si v prodejním automatu v tramvaji papírovou jízdenku pro jednu z tarifních zón (Jablonec n.N., nebo Liberec v ceně 16,- Kč, resp. 8,- Kč zlevněná), nebo jízdenku pro relaci Jablonec n.N. – Liberec v ceně 20,- Kč, resp. 10,- Kč zlevněná.


V souvislosti se spuštěním integrovaného systému IDOL :

  • končí 30. 6. 2009 integrovaný systém JARIS,
  • končí 30. 6. 2009 prodej oboustranných jízdenek MHD, zakoupené jízdenky lze využít do 31. 12. 2009,
  • od uvedeného data lze použít čipovou kartu ČSAD Jablonec nad Nisou pouze jako elektronickou peněženku pro placení v jednotlivých spojích, ruší se však bonus slevy 5% z ceny jízdenky a bonus desáté jízdy zdarma.


Platnost papírových průkazek pro nákup předplatních kuponů v MHD Jablonec nad Nisou končí k datu 31. 12. 2009. Od tohoto data, lze předplatné využívat pouze prostřednictvím bezkontaktní čipové karty OPUSCARD se všemi výhodami tarifu IDOL.

Žákovské a studentské papírové průkazky pro MHD Jablonec nad Nisou lze použít pro školní rok 2009 – 2010 s omezením, že platí pouze v autobusech městské hromadné dopravy. Proto doporučujeme využít pro nákup jmenovaných předplatních kuponů opuscard, která umožní cestovat libovolným prostředkem veřejné dopravy v zóně Jablonec nad Nisou, respektive DSOJ.

Jízdné dle podmínek IDOL platí v případě časových předplatních jízdenek vydaných s datem začátku platnosti 1. 7. 2009 a později. Časové předplatné se začátkem platnosti do 30. 6. 2009 včetně platí dle dosavadních podmínek.

Bezkontaktní čipovou kartu opuscard lze získat v předprodeji ČSAD Jablonec nad Nisou a.s. na autobusovém nádraží. Při podání žádosti je třeba zaplatit poplatek 140 Kč za vydání karty, přiložit průkazovou fotografii a předložit občanský průkaz (u dětí do 15 let rodný list nebo občanský průkaz zákonného zástupce). Karta bude připravena k převzetí na kontaktním místě do 21 dnů.

Představení integrovaného systému IDOL, s ukázkou odbavovacího zařízení proběhne ve dnech 29. A 30. června 2009 od 10:00 do 17:00 hod. na Mírovém náměstí před radnicí.

„Největší výhodou pro cestující je možnost prostřednictvím čipové karty cestovat libovolně po celém Libereckém kraji jakýmkoliv dopravním prostředkem za stejných podmínek. Například je možno mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem cestovat regionálním autobusem, vlakem nebo tramvají za stejnou cenu bez ohledu na dopravce. Pořízení čipové karty "OPUSCARD" mohu všem cestujícím jen doporučit,“ uvedl Luboš Wejnar, ředitel společnosti ČSAD Jablonec nad Nisou.

Podrobné informace o zaváděném systému na webových stránkách www.iidol.cz.
TZ ČSAD Jablonec nad Nisou

Dopravák 10/2009: Zahájení zkušebního provozu IDOL na Liberecku