Z vyjádření Solarisu k rozhodnutí MZA Varšava koupit čínské elektrobusy BYD
Elektrobus v Krakově. Foto Solaris

Testy dvanáctimetrového elektrobusu v Krakově.
Testy dvanáctimetrového elektrobusu v Krakově.
28.4.2014 - Společnost Solaris vyjádřila pobouření nad rozhodnutím MZA ve Varšavě zakoupit čínské elektrobusy. Polský výrobce je přesvědčen, že je toro rozhodnutí proti zájmům polské ekonomiky. Ve svém prohlášení napadá zejména neobvykle nízkou cenu a technické parametry čínského výrobku. Společnost se proti rozhodnutí odvolá zákonnou cestou. Solaris označuje celou záležitost jako nebezpečný precedens.
BUSportál dodává, že s tím nelze než souhlasit a že jde o precedens pro celou Evropu. Podobným sporným nákupem byly i čínské autobusy pro ČSAD Vsetín.
K autobusům YUTONG v ČSAD Vsetín
Čínští výrobci uzavírají joint venture s evropskými výrobci, kdy pečlivě nastudují know-how a následně spolupráci klidně ukončí (Yutong-MAN). Na svůj trh vozidla vyrobená mimo Čínu nepouštějí. Při objemech prodejů doma je nijak nepoškodí nabídnout do Evropy vozidla za tak nízké ceny, že municipality a dopravci vábení podléhají. Redakce BUSportálu navštívila Činu jednou, po druhé (obojí bylo na pozvání veletrhu Busworld) to nebylo možné, protože Čína neudělila vízum, což odůvodnila tím, že novinář musí být nejprve prověřen Pekingem a nedalo se to stihnout. Při první návštěvě probíhalo zároveň EXPO v Šanghaji, evidentně politika udělování víz byla měkčí. Závan totality a několikatisícové storno letenky, bez které se vízum neuděluje, rozhodně redakci nenabilo sympatiemi.
Dagmar Braunová

Testy dvanáctimetrového elektrobusu v Krakově
29.4.2014 - MPK Krakov bude od konce dubna testovat elektrobus vyrobený společností Solaris. Podle výsledků testů se MPK rozhodne o koupi elektrobusů. Elektrobus Solaris bude testován na lince 154 z hlavního nádraží. Nabíjení bude probíhat v noci a mělo by vystačit npro celodenní provoz vozidla. Společnost Solaris prodala své elektrobusy do Klagenfurtu (Rakousko) , Braunschweigu , Düsseldorfu a Hamburku (Německo) a Västeråsu (Švédsko).
Z TZ Solaris Bus & Coach