V Seattlu budou jezdit české tramvaje INEKON GROUP z Ostravy.
Foto INEKON (iDnes)

Ve středu 12.12. ve 12,12 byl slavnostně zahájen provoz první tramvajové linky v americkém Seattlu.
Ve středu 12.12. ve 12,12 byl slavnostně zahájen provoz první tramvajové linky v americkém Seattlu.
Jezdit na ni budou výhradně české tramvaje firmy INEKON GROUP. Zcela nově vybudovaná trať měří necelé dva a půl kilometru a spojuje centrum města s příměstskou oblastí South Lake Union. Firma Inekon dodala do Seattlu celkem 3 vozy typu – 12 TRIO. Jedná se o nízkopodlažní tramvaje, které mají dveře po obou stranách a na každém konci vozu kabinu pro řidiče. Tramvaje jsou plně klimatizované.

Spuštění provozu tramvajové linky se stalo hlavní událostí týdne ve městě. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili kromě vrcholných představitelů města také zástupci firmy Inekon. Zahájení provozu sledovaly v centru města stovky lidí. Na ceremoniál se akreditovalo přes 3 desítky novinářů. Otevření tramvajové linky živě přenášely dvě místní televizní stanice.

Starosta města Greg Nickles vysvětlil, proč si Seattle vybral právě české tramvaje: „Během procesu hledání vhodných tramvají jsme oslovili několik výrobců. Vozy z České republiky jsme si nakonec zvolili proto, že se nám jevily jednoduše nejlepší.“ Člen městského zastupitelstva a projektový manažer tramvajové trati Ethan Melone k tomu dodává: Velkou roli při našem rozhodování hrálo to, že české tramvaje firmy Inekon už jezdí v sousedním Portlandu. Jsou s nimi spokojení a to jsme při našem rozhodování vzali v potaz.“ Za holding Inekon Group se ceremoniálu účastnil generální ředitel firmy Josef Hušek. „Hodnota kontraktu je asi 10 milionů dolarů. Pro nás je významné to, že jsme se dokázali prosadit a uspět ve velké konkurenci a doufáme, že nám to pomůže při získávání nových zakázek. V tuto chvíli jednáme s několika dalšími zájemci o naše tramvaje.“

Nově vybudovaná tramvajová trať v Seattlu má přispět k rychlému rozvoji příměstské oblasti South Lake Union. Bude alternativou k automobilové dopravě, která je zde vzhledem k počtu aut velmi komplikovaná. Zástupci města očekávají, že nové dopravní spojení se projeví vznikem 15-20 tisíc nových pracovních míst a 8-10 tisíc nových bytů. Hlavní investice do rozvoje South Lake Union vkládá developerská společnost Vulcan miliardáře Paula Allena, která poblíž staví moderní biotechnologické centrum. Ta se přibližně z poloviny podílela také na investici do nové tratě, která stála 50,5 miliónu dolarů. Město stanovilo cenu jízdného na 1,5 dolaru a odhaduje, že během prvního roku provozu tramvajové spojení využije okolo 330 tisíc lidí.

Firma Inekon už získala kromě Seattlu kontrakty na dodávky tramvají do měst Tacoma, Portland a Washington D.C. V Tacomě nyní jezdí 3 české tramvaje, v Portlandu 10 a pro hlavní město USA jsou připraveny 3 vozy. S jejich nasazením se počítá ale až příští rok po dostavění první části nově budovaného tramvajového systému ve městě . V současnosti jsou tramvaje pro Washington zakonzervovány v depu dílen Dopravního podniku Ostrava, který na jejich výrobě s INEKON TRAMS spolupracoval.

TZ INEKON GROUP