Techmania Science Center v Plzni definitivně  získala dotaci  577 000 000
Areál: Vizualizace - skutečnost - vizualizace. Zdroj vizualizace Ateliér Soukup s.r.o..

z Evropského fondu regionálního rozvoje a státního rozpočtu ČR.
z Evropského fondu regionálního rozvoje a státního rozpočtu ČR.
Techmania Science Center získala dotaci z Evropského fondu regionálního rozvoje a státního rozpočtu ČR v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, jež jí pomůže realizovat přestavbu současného centra na unikátní zónu neformálního vzdělávání s rozšířeným science centrem, které bude nabízet například zázemí pro laboratoře, nové interaktivní, tematické expozice a exponáty. Součástí projektu bude i výstavba 3D planetária, které vznikne rekonstrukcí budovy kulturní památky a s novou budovou science centra bude propojeno. Obyvatelé Plzně tak získají zcela nový městský prostor o velikosti téměř 30 000 m2, jenž vznikne v areálu Škoda.

Ředitel science centra Vlastimil Volák vysvětluje, že již do roku 2014 současná Techmania zmnohonásobí nejen svou velikost, ale i rozsah svých činností: „Vzniknou zcela nové expozice, laboratoře a dílny, které nejen že nabídnou zejména školám možnost využívat prvotřídní vybavení a zázemí, které by si sami nemohly dovolit, ale bude zde pracovat celá řada odborníků a zároveň popularizátorů vědy, kteří mohou pedagogickým pracovníkům významně pomoci s výukou a žákům s pochopením dané látky“, vysvětluje Volák. Stejně jako v současné Techmanii, i do budoucna klade science center největší důraz na interaktivitu.

Budoucí planetárium je technicky natolik sofistikované, že zde bude možné promítat nejen hvězdnou oblohu, ale celou řadu populárně-vzdělávacích filmů ve 3D, např. z oblasti mikrosvěta, podmořského světa, ale třeba i z historické snímky. „Zařízení, která jsou takovýmto způsobem schopna trojrozměrně promítat na kulovou plochu, existuje na světě jen zhruba deset,“ komentuje ředitel Volák.

. Projekt rekonstrukce a dostavba stávajícího science centra a výstavby 3D planetária bude probíhat od 1. 1. 2012 do 30. 6. 2014. Stavební práce realizuje firma Berger Bohemia a.s., která předložila nejvýhodnější nabídku z jedenácti zúčastněných stavebních firem. Architektonicky se na projektu podílí renomovaný plzeňský Atelier Soukup. Finančně bude dostavba science centra a rekonstrukce planetária realizována díky 577 milionům Kč, jež Techmania získala z evropských fondů (operační program Výzkum a vývoj pro inovace) a státního rozpočtu ČR.

Z TZ Techmania
Podle ústní informace se můžeme v příštím roce těšit na návrat rekonstruovaného trolejbusu 3Tr3

Techmania Science Center v Plzni definitivně  získala dotaci  577 000 000
Planetárium: Vizualizace. Zdroj Ateliér Soukup s.r.o..