Škoda Electric dodá pohony pro obří důlní vozidla

Plzeňská Škoda Electric a ruská společnost Sibelektroprivod dodají elektrické pohony pro obří důlní vozidla s nosností 90 tun.
Plzeňská Škoda Electric a ruská společnost Sibelektroprivod dodají elektrické pohony pro obří důlní vozidla s nosností 90 tun.
Novosibirský Sibelektroprivod je sesterskou firmou Škody Transportation, do které patří právě i Škoda Electric. Výsledkem spolupráce budou vozidla o nosnosti 90 tun, která slouží v povrchových uhelných, rudných a diamantových dolech zejména v sibiřské části Ruska.

Dodávka prvních sad trakčních motorů a měničů je plánovaná na první čtvrtletí roku 2018,“ upozornil generální ředitel Škody Electric Jaromír Šilhánek s tím, že k hlavnímu nárůstu výroby by mělo dojít od roku 2019.
Škoda Electric, tradiční výrobce vozidel a kompletních pohonů pro veřejnou dopravu, se tak novou zakázkou znovu připomíná jako producent zařízení pro důlní průmysl. V minulosti například spolupracovala na výrobě takových vozidel s americkou společností Caterpillar. Americkému zákazníkovi Škoda v minulých letech dodala stovky motorů pro pohon obřích důlních vozidel. V případě dodávek pro Belaz bude ale Škoda Electric spolu s firmou Sibelektroprivod dodávat kompletní elektrický pohon včetně trakčních měničů a generátoru.
V souvislosti s novou zakázkou pro Belaz stála před Škodou Electric celá řada technických výzev. „Důlní vozidla totiž v provozu slouží i při teplotách nižších než minus 50°C a musí dlouhodobě odolat i velké prašnosti, která je právě v povrchových dolech běžná. Musíme tedy vyvinout a dodávat takové řešení pohonu, které plně vyhovuje náročným požadavkům zákazníka,“ uvedl specialista Škody Electric Viktor Vachata. O důlní vozidla s nosností 90 tun je vedle Ruska zájem v mnoha zemích světa, například v jižní Americe, Africe a Austrálii.

TZ Škoda Transportation