Mnohakilometrové a i více než desetihodinové kolony na hraničních přechodech se Slovenskou republikou ...
Mnohakilometrové a i více než desetihodinové kolony na hraničních přechodech se Slovenskou republikou ...
Organizaci rozjezdu el. mýta Slováci nezvládli Slovensko je ve druhém dni ostrého provozu elektronického mýta a je jasné, že jeho rozjezd organizačně nezvládlo.

Mnohakilometrové a i více než desetihodinové kolony na hraničních přechodech se Slovenskou republikou nejsou ani demonstrací dopravců, ani připomínkou let minulých, ale důsledkem organizační neschopnosti při spouštění elektronického výběru mýta. Těmto nepříjemnostem se bohužel nevyhnou ani ti čeští dopravci, kteří neponechali nic na poslední chvíli a před měsícem si objednali a zaplatili palubní jednotky. Stále je ještě většinou nedostali a musí stát v potupných frontách, aby mohli splnit zákon a přispět nemalými částkami slovenskému eráru za použití dálnic a silnic první třídy.

Přestože se jedná o vysoce sofistikovaný systém na bázi satelitního sledování, na Slovensku nelze k použít platbě za vstup do systému tak běžnou věc, jako je platební karta. V praxi to znamená, že řidič, který u sebe nemá minimálně 101 euro v hotovosti, nemůže s nákladním vozidlem nebo autobusem nad 3,5 t. na slovenské území. Objíždění zpoplatněných tras nepřipadá v úvahu už z toho důvodu, že na rozdíl od Česka nejsou tyto úseky označené, takže bez palubní jednotky je nelze identifikovat. Na benevolenci slovenské policie se spoléhat rovněž nedá, dle informací slovenského tisku padly první pokuty ve výšce 1 655 euro již tři hodiny po spuštění systému.

TZ ČESMAD BOHEMIA