uvíznutými na zasněžených silnicích jsou zbytečné. Pokud začne hustě sněžit, doporučuje ČESMAD Bohemia kamiony zastavit do doby, než silničáři tahy protáhnou.
uvíznutými na zasněžených silnicích jsou zbytečné. Pokud začne hustě sněžit, doporučuje ČESMAD Bohemia kamiony zastavit do doby, než silničáři tahy protáhnou.
V Praze, 30. listopadu 2007 Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA upozorňuje na zbytečné komplikace způsobené kamiony, které při sněhu či námraze uvíznou na silnici. Sdružení již několikrát doporučovalo v podobných situacích vozidla zastavit do doby, než silničáři hlavní tahy protáhnou.

„Meteorologové před sněhem varují v dostatečném předstihu, silničáři, policie ani motoristé by tedy neměli být sněhem zaskočeni. Přesto se každou zimu opakuje to samé,“ upozorňuje tajemník Sdružení ČESMAD BOHEMIA Martin Špryňar. Podle něj lze situaci řešit jednoduše – pokud začne hustě sněžit, doporučuje kamiony zastavit do doby, než silničáři tahy protáhnou.

„Silnice pokrytá čerstvě napadeným sněhem je pro vozidla prakticky nesjízdná, přidáme-li k tomu například prudké stoupání, je pravděpodobné, že kamion v takovém úseku uvízne,“ vysvětluje Martin Špryňar a dodává: „Apelujeme na řidiče a dopravní firmy, aby v těchto podmínkách dbali zvýšené opatrnosti“.
Martin Felix www.prodopravce.cz
O společnosti Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA reprezentuje téměř 2000 subjektů v nákladní i osobní silniční dopravě s téměř 20 tisíci vozidel. Je členem Mezinárodní unie silniční dopravy (IRU) se sídlem v Ženevě. Více informací naleznete na www.cesmad-bohemia.cz nebo na www.jedeme-v-tom-spolu.cz.