3 x ze Scanie: Nový ředitel dealerství Scania Praha, dodávka 100 autobusů
Kloubový autobus Scania OmniLink pro TRANSDEV

pro německou pobočka francouzského dopravce Transdev a výsledky letošního finále "Mladý evropský řidič kamionu 2010" (YETD)
pro německou pobočka francouzského dopravce Transdev a výsledky letošního finále "Mladý evropský řidič kamionu 2010" (YETD)
Množství materiálu na BUSportálu se v tomto velmi dynamickém období vrší tak, že uveřejňujeme tři samostatné informace ze Scanie netradičně společně. Vybrali jsme z tiskových zpráv Scania
S platností od 1. 10. 2010 byl jmenován novým ředitelem dealerství Scania Praha ve společnosti Scania Czech Republic s.r.o. Dalibor Slivinský (foto pod všemi články). V této pozici bude odpovídat za naplnění ambiciózních plánů prodeje a servisních služeb předního švédského výrobce nákladních vozidel. Dalibor Slivinský působil 10 let ve vedení společnosti Auto Štangl a.s. a předtím pracoval na pozici Client Service Director americké reklamní agentury Ammirati Puris Lintas.

Průlomové partnerství Scanie na německém autobusovém trhu

4. října 2010 - Německá pobočka francouzského dopravce Transdev předložila automobilce Scania zakázku na 100 autobusů. Dodávky byly zahájeny bezprostředně poté a jsou rozloženy do konce roku 2011.

Smlouva s německou divizí koncernu Transdev je pro Scanii významným průlomem na německém trhu s městskými autobusy. Přináší současně možnost rozšíření zdejší servisní sítě. Autobusy budou nasazeny do městského a příměstského provozu v Kolíně nad Rýnem a jeho okolí. Smlouva o dodávce městských autobusů Scania OmniLink zahrnuje také závazek poskytnutí servisních a opravárenských služeb. Vozidla splňují emisní limity norem Euro 5, respektive EEV a jsou vybavena nastavitelným přístrojovým panelem, takže vyhovují doporučením Asociace německých dopravců (VDV).
Transdev je čtvrtý největší evropský autobusový dopravce osob v soukromých rukou. Jeho operační oblasti tvoří Francie, Německo, Velká Británie, Itálie, Nizozemsko, Portugalsko a Španělsko. Působí však rovněž mimo starý kontinent, v Austrálii a Kanadě. Přepravuje okolo dvou milionů cestujících ročně a provozuje flotilu přibližně 16 000 autobusů. V roce 2009 činil obrat společnosti více než 3,57 miliardy euro.

První vítězství domácích - Andreas Söderström ze Švédska vítězem YETD 2010

12. října, 2010 - Šestadvacetiletý Andreas Söderström zvítězil v dramatickém finále letošního ročníku prestižní soutěže „Mladý evropský řidič kamionu 2010“, které se v základních kolech zúčastnilo více než 10 000 profesionálů ve většině zemí starého kontinentu. Soutěž řidičů z povolání ve věku do 35 let vyvrcholila v Södertälje u Stockholmu utkáním finalistů, vítězů národních kol. Ve dvoudenním programu byly vypsány disciplíny zaměřené na bezpečnost provozu užitkových vozidel, jízdu s co nejmenší spotřebou paliva, ovládání vozidel a přesnou manipulaci s nimi ve velmi stísněném prostoru. Vítěz, který prvenstvím vybojoval také naprosto mimořádně cennou trofej - nový sedlový tahač návěsů Scania R 480 v hodnotě několika milionů korun, pracuje jako řidič v dopravní společnosti svého otce, která je zaměřena na dálkovou dopravu nákladů.

Český reprezentant Pavel Neterda obstál v konkurenci nejlepších Evropanů výtečně, když vybojoval čtvrté místo a postup mezi tři medailisty jej ve vyřazovacím semifinále připravila prohra s pozdějším absolutním vítězem Söderströmem. Získal však mimořádný respekt odborníků i tisícovek diváků, když byl jednoznačně nejlepší v klíčové disciplíně - bezpečnosti a efektivnosti jízdy a z kvalifikační fáze postupoval po prvním dni soutěže do závěrečného boje jako druhý.
Soutěž YETD (Young European Truck Driver ) je významnou součástí světové iniciativy usilující o podstatné zvýšení bezpečnosti silničního provozu užitkových vozidel a švédská automobilka Scania ji pořádá od roku 2003.
Pořadí: 1. Andreas Söderström (S), 2. Patrick Schildmann (D), 3. Zarko Tokic (A), 4. Pavel Neterda (CZ), Stian Østby (N), Gerhard Thaler (I), 7. Tibor Szeness (H), Lionnel Collette (B), Tino Hyökki (FIN), Frédéric Divay (F), Artur Sumbar (PL), Gabriel Warde (IRL), 13. Dave van Roovert (NL), 14. Ľuboš Jakúbek (SK), 15. Sandra Zellerová (CH), 16. Jens Aarøe (DK), 17. Colin McKeag (GB), 18 Oktay Taş (TR).

3 x ze Scanie: Nový ředitel dealerství Scania Praha, dodávka 100 autobusů
Dalibor Slivinský