Reklama
Reklama
person rebus  date_range 25.10.2024

Muzeum bude zpřístupněno mezi 10. a 17. hodinou a kromě vlastních exponátů ŠKODA-BUS klubu Plzeň bude celý den vystaven unikátní autobus ŠKODA 706 RTO přestavěný na přepravník lodi, na jehož renovaci se klub podílel.

Autobus ŠKODA 706 RTO na konci 80. let 20. století upravil Jindřich Wloch pro přepravu své plachetnice. 20 let odstavený vůz se podařilo zrenovovat. Jediný exemplář na světě si můžete prohlédnout v neděli ve Strašicích. V provozu bude také autobusová linka 5 k loveckému zámečku Tři Trubky

Zpravodajství
Sankce za pozdní dodávky a zrušení objednávek ze strany zákazníků přivedly nizozemského výrobce autobusů k ještě větším problémům. Za prvních devět měsíců roku 2024 dodal 135 autobusů, objednávky na 123 autobusů byly zrušeny. Nyní je výroba prakticky zastavena a 24. října akcionáři rozhodnou o navrženém plánu restrukturalizace.
Reklama
V sobotu 12. října si v Třebíči připomněli výročí zahájení provozu MHD . K vidění byly desítky historických předmětů a fotografií mapující třebíčskou městskou hromadnou dopravu. Návštěvníci si odnesly drobné upomínkové předměty jako reklamní placky, omalovánky, propisky či pamětní jízdenky. Z historické techniky byly na místě autobusy Škoda ŠL 11, Karosa B 732, Mercedes-Benz O 309 a Tedom C 12G. Všemi vozidly se uskutečnily vyhlídkové jízdy včetně závěrečné fotojízdy městem.
Sdružení pro dopravní telematiku pořádá v rámci veletrhu CZECHBUS na výstavišti Praha - Letňany v úterý 19. listopadu 2024 odbornou konferenci o aktuálních trendech ITS v dopravě, letos formou prezentace stávajících projektů, které SDT řeší.
Od ledna do září bylo v ČR vyrobeno 3 219 autobusů, znamená to meziroční pokles o téměř 12 procent. Pro tuzemský trh bylo určeno 643 autobusů, vloni zůstalo u našich dopravců jen 285 autobusů (+125,6 %). Na export letos směřovalo 3 518 vozidel, zatímco v minulém roce to bylo 3 642 kusů.
Během galavečera veletrhu FIAA v Madridu 21. října 2025 byli vyhlášeni vítězové ocenění Udržitelný autobus 2025: Solaris Urbino 12 Electric, MAN Lion’s City 12 E Low Entry a Scania Touring LNG/LBG.
Kampaň Holky jedou! představuje reálné zaměstnankyně dopravních podniků. Smyslem kampaně, která Sdružení dopravních podniků ČR spustilo v březnu tohoto roku na svých sociálních sítích, je odbourat stereotypy ohledně žen v dopravě a přilákat nové budoucí dopravačky. Kampaň se nově přesouvá také do vozů MHD a již podruhé se představí na základních a středních školách díky moderním dotykovým nástěnkám ÁMOS.
Na letošním právě probíhajícím mezinárodním veletrhu veřejné dopravy v polských Kielcích byl Solaris oceněn prestižní medailí v kategorii „Autobusy“ za inovativní vodíkový model Urbino 18. Kloubový autobus na vodíkový pohon zaujal porotu svou inovativní technologií s nulovými emisemi, která nabízí působivý dojezd a zvýšenou kapacitu pro cestující. Jen o měsíc dříve byl tento model vyhlášen jako Bus of the Year 2025 .
Trolley:motion pořádá 23. října v hotelu Clarion Congress konferenci, která bude věnována nejnovějšímu vývoji a požadavkům na moderní elektrické systémy veřejné dopravy z celého světa, ale i z České republiky.
Jako doprovodný program veletrhu e-SALON se 8. listopadu 2024 v Kongresovém sále na výstavišti v Praze-Letňanech uskuteční konference o elektrických autobusech, osobních a nákladních automobilech, kolejové dopravě, autonomní mobilitě a infrastruktuře. Proběhne také křest knížky "Elektromobilita v praxi".
Kromě závodu Heuliez Bus ve francouzském Rorthais bude Iveco Bus vyrábět elektrické autobusy GX Elec a E-Way také v Annonay. Z linek budou sjíždět i modely s vodíkovými palivovými články E-Way H2.
Aktuálně
Elektrické autobusy Volvo vyráběné ve spolupráci s egyptskou MCV pomohou elektrifikovat veřejnou dopravu ve městě Utrecht. Transdev v Provincii Utrecht v rámci nové koncese do roku 2028 nahradí současnou autobusovou flotilu 250 novými elektrobusy a 50 stávajících převezme.
Španělský výrobce poprvé vstupuje na trh meziměstských elektrických autobusů. Irizar i3 Integral třídy II rozšiřuje řadu Efficient s novou přídí a ostřejšími liniemi. Díky lehčím a pevnějším komponentům má o 1 000 kg menší hmotnost. Ujede více než 400 km na jedno nabití.
Transdev Nederland objednal až 86 bateriových Citea nové generace pro novou koncesi v Nizozemsku od 15. prosince 2025. Celkem nakoupí 250 nových elektrických autobusů. Vyrobí je Solaris , Volvo Buses/MCV a VDL Bus & Coach.
Se dvěma novými ComfortClass Setra S 516 HD přepraví společnost Busworld International cestující Lufthansy mezi Frankfurtem nad Mohanem a Štrasburkem. 50místná vozidla jsou čtyřikrát denně využívána na expresních autobusových trasách mezi největším německým letištěm a hlavním městem francouzské oblasti Alsasko.
Reklama
S novým meziměstským autobusem Volvo 8900 Electric a modernizovaným Volvo 7900 Electric a platformami Volvo BZL a Volvo BZR poskytne udržitelná řešení pro městskou, meziměstskou a příměstskou veřejnou dopravu zákazníkům v Evropě. Na podvozku Volvo se budou kompletní autobusy vyrábět v Egyptě od příštího roku.
Dopravce má elektrický autobus zapůjčený od společnosti MAN Truck & Bus Czech Republic do konce října 2024. V úterý 22. října byl slavnostně představen na náměstí v Mělníku. Ve dnech 23. a 24. října si ho mohou vyzkoušet cestující na lince 369 mezi Prahou a Mělníkem, kde pojede podle mimořádných jízdních řádů a zdarma.
Dopravní společnost z Vysočiny získala ve výběrovém řízení na zajištění dopravní obslužnosti ve Středočeském kraji smlouvu na oblast Sedlčanska, od 1. prosince 2024 nahradí Arrivu.
Výrobce elektrických autobusů z Turecka uzavřel nové smlouvy s Botosani v Rumunsku na 38 autobusů e-ATA, následují po objednávce minibusů e-JEST do stejného města. Elektrické minibusy prodal prostřednictvím svého distributora Anadolu Automobil Rom také do města Alba Iulia. Plánuje mít od roku 2025 největší vozový park elektrických autobusů pro veřejnou dopravu v Rumunsku.
Výrobce oznámil mimořádnou objednávku od Transdev Nederland Holding na Solaris Urbina Electric na baterie z počátku tohoto roku až nyní. Dodávky do provincie Ultrecht ve středním Nizozemsku jsou naplánovány na poslední čtvrtletí roku 2025.
Po letním úspěchu sezonní linky do italských letovisek Bibione a Lido di Jesolo se FlixBus rozhodl pro celoroční provoz. Z Liberce, Prahy i jižních Čech můžete v době adventu nebo na Karneval vyrazit do Benátek. Spojení zajišťuje partner FlixBusu společnost UMSE.
Reklama
AUTO-BUS
Reklama
Czechbus 2024
Reklama
Bustec
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací