Představujeme dopravce v České republice: ICOM transport Jihlava.
Foto BUSportál.

Sebevědomý dopravce z Vysočiny působí v mnoha regionech České republiky.
Reklama
Sebevědomý dopravce z Vysočiny působí v mnoha regionech České republiky.
O představení společnosti ICOM transport jsme požádali při tiskové konferenci 17.9.2007 viz Autobusy Mercedes-Benz Intouro pro ICOM transport. Tam jsme postřehli i původ názvu ICOM - původní zkratka JIhlava COMpany JICOM přišla o počáteční "J", které se neosvědčilo při komunikaci. Na návštěvě v ICOM transport jsme byli i dříve viz Ze slavnostního předání 300. linkového autobusu Mercedes-Benz Conecto.
Kdy vznikla Vaše společnost?
Koncern ICOM transport a.s je jedním z největších dopravních společností, k němuž došel několikaletým vývojem. Vznikl z původního státního podniku ČSAD Jihlava, který byl v roce 1992 zprivatizován. Velké změny v řízení ekonomiky a organizace přichází v roce 1994 s příchodem pana Zdeňka Kratochvíla do společnosti. Společnost nese nové jméno ICOM transport a.s. od roku 1996 a od tohoto roku se datuje rychlý a velký růst společnosti. Téhož roku se společnost také stává autorizovaným úpravcem vozů Mercedes-Benz. Od následujícího roku se součástí ICOM transport a.s. stává ČSAD Pelhřimov a o tři roky později získává ICOM transport a.s. majoritní podíl ve společnostech ČSAD Jindřichův Hradec a.s., ČSAD Slaný a.s., ČSAD Benešov a.s., a ČSAD Ústí nad Orlicí a.s. a začleňuje se mezi významná evropská dopravní uskupení. Po rozšíření uskupení o další dvě společnosti TRADO MAD s.r.o. Třebíč a TRADO BUS s.r.o. Třebíč dochází k upevnění pozice na trhu. Díky rozsáhlým investicím do těchto všech společností a přechodu na jednotný systém řízení se ICOM transport a.s. stává za deset let svého působení na trhu jednou z největších a nejmodernějších dopravní společností.
Jaké autobusy provozujete?
Celkem máme téměř 900 autobusů, z toho 50% je značky Mercedes-Benz. Nároky na ekonomiku, požadavky cestujících a v neposlední řadě i ekologii nás nutí k tomu, abychom v co nejkratší době vyřadili autobusy zastaralých typů a prováděli přirozenou obměnu. Nechtěli bychom mít autobusy starší deseti let. Takovéto autobusy jsou sice ještě provozuschopné, ale jsou již pro provozování v naší dopravní firmě morálně zastaralé. Z nákupu 600 autobusů je 5OO kusů určeno na obnovu a 100 kusů na rozšíření vozového parku.
Jaké služby v osobní dopravě poskytujete?
V osobní dopravě poskytujeme základní dopravní obslužnost, zajišťujeme tedy spoje v závazku regionu. Jsou to spoje od časných ranních hodin, přes školní až pozdní noční spoje. Dále zajišťujeme ostatní dopravní obslužnost, jedná se především o dálkové spoje. Zájezdy zajišťujeme v menší míře.
Na co se ještě specializujete?
Kromě osobní dopravy provozujeme také dopravu nákladní. V dopravních službách jsme orientováni na celonáklady. Úzce však spolupracujeme s ostatními společnostmi, které se naopak orientují na skladování či provozování malých vozidel. Naše motto je, že pouze specializací se dá dosáhnout největšího úspěchu. Hlavní část naší orientace je kladena na přímou spolupráci s výrobními podniky. Aby byl ICOM transport a.s. i nadále úspěšnou společností investuje hlavně do modernizace vozového parku a sází hlavně na prioritu kvality služeb. Náš tým a naše know-how nabízí partnerům řešení na míru, aby měli dopravu zcela bez problémů. Naprostou samozřejmostí je okamžitá informace našim partnerům o poloze vozidla. Samozřejmě se novými investicemi snažíme i snižovat náklady na dopravu. Naše služby doplňuje autorizovaný servis Mercedes-Benz a Setra, kde je možné servisovat celé spektrum vozů těchto značek, od dodávek, přes nákladní vozidla k autobusům. Je to jeden ze dvou autorizovaných servisů firmou EVOBUS v ČR. Pohotovost je zajištěna 24h denně, montujeme zařízení na výběr mýtného , v poslední době máme i hodně zakázek na montáž a aktivaci digitálních tachografů.
Jste zapojeni do prodejního systému AMSBUS s internetovým prodejem?
Jsme do tohoto systému on line prodeje přes internet zapojeni , naše místenkové spoje se přes něj prodávají a provozujeme i prodejní místa AMSBUSu.
Zaměstnáváte řidičky autobusu?
Ženy řidičky zaměstnáváme. Naprosto se rovnají mužům řidičům. Řízení je o praxi a ne o pohlaví. Řídit vozidlo musí hlavně bavit. I když profese řidičky je neobvyklejší, myslíme si, že i tato profese nabízí ženám řadu výhod, pouze jen o této profesi ze zvyku nepřemýšlí a tím se o ní ani nezajímají.
Máte nějaký historický autobus?
Jedná se o autobus Praga Aero 150, z roku 1948, počet míst k sezení je 18 včetně řidiče, vozidlo je vybaveno 4-válcovým benzínovým motorem o objemu 2090 cm3. Ve vlastnictví ICOM transport a.s. je od roku 1999. Vozidlo je využíváno k reklamním a prezentačním akcím.
Jakou máte do budoucna představu o vývoji v tomto segmentu, uvažujete o alternativních palivech?
Samozřejmě sledujeme pravidelně a soustavně všechny novinky v autobusové dopravě. V současné době naší prioritou není druh paliva, ale ekologické vlastnosti motoru a technické, jakostní a funkční vlastnosti vozidla, provozní náklady či servisní a záruční podmínky.
www.icomtransport.cz

Představujeme dopravce v České republice:
.

Představujeme dopravce v České republice: ICOM transport Jihlava.
Foto BUSportál.
Představujeme dopravce v České republice: ICOM transport Jihlava.
Foto BUSportál.
Představujeme dopravce v České republice: ICOM transport Jihlava.
Foto BUSportál.
Představujeme dopravce v České republice: ICOM transport Jihlava.
Foto ICOM transport.
Představujeme dopravce v České republice: ICOM transport Jihlava.
Foto ICOM transport.
Představujeme dopravce v České republice: ICOM transport Jihlava.
Foto ICOM transport.