Čtyři nové autobusy CITELIS CNG pro MHD v Liberci  představil dopravce BusLine

v rámci akce „Cestujeme z minulosti do budoucnosti“. Provoz spolu s primátorkou a dopravci zahájili liberečtí studenti.
Reklama
v rámci akce „Cestujeme z minulosti do budoucnosti“. Provoz spolu s primátorkou a dopravci zahájili liberečtí studenti.
Liberec, 8. února 2013 – Dopravce BusLine a.s. představil v rámci akce „Cestujeme z minulosti do budoucnosti“ čtyři moderní ekologické autobusy CITELIS na stlačený zemní plyn (CNG), které doplňují flotilu zabezpečující městskou hromadnou dopravu v Liberci. Jde o vozidla splňující emisní limity, které budou zakotvené až na konci roku v právním předpise „Euro 6“. Jde o první akci v rámci projektu partnerství „Studenti spolupracují na budoucnosti dopravy“, kterou BusLine spolu se Střední školou strojní, stavební a dopravní Liberec odstartoval na začátku února.

„ Akci jsme symbolicky nazvali „Cestujeme s MHD z minulosti do budoucnosti“. Studentům jsme nejen představili moderní ekologické autobusy, ale rovněž měli možnost posoudit jak technické vybavení, tak úroveň jízdy s autobusem Škoda RTO ze 70. let a Karosou řady 700 z 80. let 20. století, aby mohli porovnat úroveň cestování v minulém století s tím dnešním a budoucím. Průvodcem na této cestě byl Ivan Vyskočil, známý herec a autobusový fanda,“ uvedl ředitel společnosti BusLine a.s. Tomáš Roubiček.
Moderní ekologické autobusy CITELIS na CNG s motory Iveco Cursor, vyrobené v závodě skupiny Irisbus Iveco CR ve Vysokém Mýtě, jsou nízkopodlažní s plně bezbariérovým přístupem, prostorným a barevně laděným interiérem. Výhodou autobusů s plynovým pohonem je kromě ekonomičnosti a ekologických parametrů také nízká hlučnost vozidla.

Představení nejmladších členů liberecké dopravní autobusové flotily se zúčastnila primátorka Statutárního města Liberec Martina Rosenbergová a také ředitel DPMLJ, a.s., Luboš Wejnar. „Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou je pátým největším dopravním podnikem v republice. Za rok přepravíme celkem 33 milionů cestujících, v Liberci využíváme 100 moderních, bezpečných a ekologických autobusů, 95 z nich je bezbariérových. V republikovém srovnání patří naše flotila k těm nejmodernějším. Je to díky spolupráci DPMLJ a společnosti BusLine, společně nám totiž záleží na kvalitní přepravě cestujících v městské hromadné dopravě. Čtyři zbrusu nové autobusy budou nasazovány na všech linkách, takže se s nimi setkají všichni cestující využívající MHD v Liberci,“ informoval Luboš Wejnar.

Prezentaci, prohlídku a hlavně projížďku v moderních ekologických autobusech zajišťovali přední odborníci na oblast dopravy v Libereckém kraji. Studenti měli možnost se seznámit se všemi přednostmi, technickými parametry, ale i zkušenostmi řidičů těchto autobusů. Díky nastartovanému projektu partnerství budou mít možnost mladí budoucí dopravní odborníci se sami aktivně zapojovat, navrhovat možná témata svých seminárních a ročníkových prací a případně k tomu i vytvořit pracovní skupinu. Nejaktivnější a nejschopnější studenty v budoucnu podpoříme v jejich další profilaci v oboru dopravy, a to i formou stipendijních programů. Těm nejlepším a nejtalentovanějším nabídneme po absolutoriu možnost spolupráce a případně i zaměstnání v naší společnosti,“ uzavřel Tomáš Roubiček, generální ředitel BusLine, a.s.

Z TZ BusLine
Liberec: Terminál Fügnerova je živým dopravním uzlem v centru města

Čtyři nové autobusy CITELIS CNG pro MHD v Liberci  představil dopravce BusLine
Čtyři nové autobusy CITELIS CNG pro MHD v Liberci  představil dopravce BusLine