Zůstávají elektrická vozidla tichá i po 1. červenci 2019?

Všechny nové typy elektrických a hybridních automobilů musí být od začátku července vybaveny při provozu při nízké rychlosti výstražným akustickým systémem  (AVAS).
Všechny nové typy elektrických a hybridních automobilů musí být od začátku července vybaveny při provozu při nízké rychlosti výstražným akustickým systémem  (AVAS).
V dubnu 2014 Evropská unie přijala Nařízení 540/2014, které zavádí povinnost všem výrobcům osobních i užitkových vozidel vybavit elektrické a hybridní automobily, autobusy i nákladní vozidla výstražným akustickým systémem AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System). Jedná se o nařízení, proto je přímo účinné a závazné pro členské státy EU, platí i pro Švýcarsko a Norsko.

Elektrické vozidlo dle Nařízení musí od nastartování do rychlosti 20 km za hodinu a při zpětném chodu automaticky vydávat zvuk podobný klasickému konvenčnímu automobilu. Jde především o preventivní opatření, které by mělo posílit bezpečnost zranitelných účastníků silničního provozu.

AVAS
musí výrobci instalovat nejpozději od 1. července 2019 do nových typů vozidel s hybridním elektrickým pohonem a elektrických vozidel. Nejpozději od 1. července 2021 do všech těchto vozidel. Pokud se výrobce rozhodne tak učinit již před těmito daty, musí zajistit soulad s požadavky stanovenými v příloze VIII. Nařízení. Technické požadavky na systém, uvedené také v příloze VIII, tolerují vypínací tlačítko pro vyřazení systému (po opětovném nastartování vždy musí být funkční).

"Už dnes tvoří u nás až 50% usmrcených a těžce zraněných osob právě zranitelní účastníci silničního provozu a k těmto fatálním událostem může docházet i při relativně nízkých rychlostech silničního vozidla. České Ministerstvo dopravy proto Nařízení podporuje,"  říká Lenka Rezková, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva dopravy.

Emise hluku ve městech jsou nejproblematičtější při vyšších rychlostech, elektromobily proto zůstanou i nadále tiché ve vyšších rychlostech a jejich přínos z hlediska snižování hluku zůstane zachován.