Zlínský kraj zavádí od 1. července předplatné jízdné
IDZK zavádí od 1. července měsíční a týdenní předplatní jízdné na Zetce. Foto KOVED

Pravidelní cestující s měsíčním nebo sedmidenním předplatným na kartě Zetka nebo ODISka ušetří, jednotlivé jízdné ve Zlínském kraji letos už podruhé zdraží.
Reklama
Pravidelní cestující s měsíčním nebo sedmidenním předplatným na kartě Zetka nebo ODISka ušetří, jednotlivé jízdné ve Zlínském kraji letos už podruhé zdraží.
Největší změna v Integrované dopravě Zlínské kraje - pro cesty vlakem a autobusem do  zaměstnání nebo do školy mohou lidé od začátku prázdnin využívat týdenní nebo měsíční předplatné nahrané na krajské kartě Zetka, případně kartě Moravskoslezského kraje ODISka. Karta Zetka dosud fungovala jako elektronická peněženka pro placení jednotlivých jízdenek.

Předplatné jízdné je založeno na zónovém principu: Zlínský kraj je rozdělen do 98 zón, do každé zóny patří konkrétní zastávky. Na rozhraní některých zón existují hraniční zastávky spadající do více zón zároveň – pro cestování do těchto zastávek stačí mít zakoupeno jízdné pouze pro jednu ze zón, do nichž zastávka patří. Předplatnou jízdenku si cestující pořizuje pro výčet konkrétních zón, kterými trasa prochází, a v těchto zónách se může jezdit libovolně všemi vlakovými i autobusovými spoji zapojenými do IDZK po dobu platnosti časového jízdenky. Prozatím je v nabídce předplatné na 30 nebo 7 dní, počítá se s rozšířením.

Každá z 98 zón má přiřazen svůj tarif. Většina bude stát 250 korun měsíčně a 83 korun týdně. Jen deset větších zón bude dražších, například zlínská bude stát 280 a 93 korun. Nejdražší bude Uherské Hradiště, jež vyjde na 360 a 120 korun.

Pokud bude mít cestující kartu Zetka s časovým jízdným, zaplatí podle toho, přes kolik zón projede. Při cestě autobusem ze Zlína přes Otrokovice do Kroměříže protne šest zón a měsíční jízdenka bude stát 1 570 korun. Pokud by člověk platil jednodenní jízdné 20 pracovních dní za měsíc, stálo by ho to výrazně víc – 2 160 korun. Podle Zlínského kraje jsou ceny nastaveny tak, aby se třicetidenní jízdné většině cestujících vyplatilo už po zhruba 12 dnech, sedmidenní pak pátý den.

I po zavedení předplatného jízdného zůstane možnost cestovat v krajské dopravě na jednotlivé jízdenky. „Bohužel musíme reagovat na současnou ekonomickou situaci, proto od 1. července nastavíme ceny následovně: nástupní sazba se zvýší na 11,- korun, za ujetý kilometr cestující nově zaplatí 1 korunu a 35 haléřů,“ uvedl náměstek hejtmana Zlínského kraje pro dopravu Radek Doležel. Jízdné se bude zaokrouhlovat dolů na celé koruny a k platbě bude jako doposud možné využít hotovost, platební karty, mobilní telefon nebo karty Zetka či ODISka, které navíc umožňují zvýhodněný přestup mezi spoji, kdy cestující platí nástupní sazbu pouze v prvním spoji.