Z Prahy přijede na Ukrajinu 20 tramvají a 2 autobusy
Ilustrační foto z poslední jízdy/rozloučení s typem tramvaje T6A5 v pravidelném provozu. Foto: DPP Petr Hejna.

DPP ve spolupráci s hl. m. Prahou a Člověkem v tísni věnuje na Ukrajinu provozuschopné tramvaje a autobusy, které už v Praze nejezdí. Pomohou veřejné dopravě v Charkově a v západoukrajinském městě Chmelnický.

DPP ve spolupráci s hl. m. Prahou a Člověkem v tísni věnuje na Ukrajinu provozuschopné tramvaje a autobusy, které už v Praze nejezdí. Pomohou veřejné dopravě v Charkově a v západoukrajinském městě Chmelnický.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) daruje charkovskému městskému dopravnímu podniku 5 tramvají typu T3SUCS, 15 tramvají typu T6A5, jejichž provoz ukončil v červnu loňského roku, jeden autobus Karosa B951 a jeden kloubový Irisbus Citelis 18M. Darování vozidel zprostředkoval Magistrát hl. m. Prahy, kancelář primátora, na kterého se se žádostí o poskytnutí pomoci obrátil Igor Těrechov, starosta města Charkov. Darování vozidel proběhne prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni, která je na Ukrajině významným poskytovatelem a distributorem nejen humanitární pomoci, ale také pomoci na obnovu válkou zasažené země. Proto Člověk v tísni spolupracuje na administrativním zajištění celé akce, pomáhá monitorovat situaci na Ukrajině a dohlédne na předání vozidel v Charkově. DPP kromě darování vozidel, jejichž současná účetní hodnota činí necelých 7 milionů korun, uhradí také náklady na jejich nakládku. Kamionovou přepravu a veškeré celní formality si zajišťuje obdarovaná strana, tj. charkovský městský dopravní podnik.

S městy postiženými válkou dlouhodobě spolupracujeme a po Mariupolu přišel teď na řadu i Charkov. Plníme tím také usnesení pražského zastupitelstva. První tramvaje poputují na Ukrajinu v řádech nejbližších jednotek týdnů. Bude záležet hlavně na bezpečnostní situaci v zemi,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

V den napadení Ukrajiny Ruskem, tj. 24. února 2022 se Zastupitelstvo hl. m. Prahy shodlo na usnesení o pomoci sesterským dopravním podnikům na Ukrajině formou darování vozidel, které DPP již nepotřebuje pro svůj provoz. Primárně se jednalo o tramvaje T3SUCS a T6A5, které naši partneři na Ukrajině dobře znají, protože v předchozích letech jsme sem vyřazené vozy těchto typů prodávali. Ty pak dobře sloužily a někde stále slouží ve veřejné dopravě, např. v Kyjevě, Charkově, Mariupolu a dalších městech. V začátcích války ruští agresoři zničili v Charkově, Mariupolu i jiných městech řadu tramvají, včetně těch původně našich. Jako pomoc při obnově a zajištění veřejné dopravy ve válkou postižených městech jsme proto MHMP, jako hlavnímu koordinátorovi humanitární pomoci za Prahu a městské firmy, nabídli seznam provozuschopných vozidel DPP, které bychom mohli v příhodný čas na Ukrajinu darovat. Příhodný čas snad nastal a pevně věřím, že se všechna vozidla podaří bez úhony dopravit do obou ukrajinských měst a pomohou k obnově tamní veřejné dopravy,“ uvedl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP a dodal: „O odkup části našich tramvají T6A5 projevili ve druhé polovině loňského roku zájem ukrajinští partneři. Bohužel napadení Ukrajiny Ruskem a válečný konflikt úplně zastavil přípravu této akce. Jsem proto rád, že tyto tramvaje doplněné o další vozy můžeme sesterskému dopravnímu podniku v Charkově nakonec věnovat jako dar.“

Celá tato akce je příkladem dobré spolupráce mezi občanským a veřejným sektorem, jež má v Člověku v tísni hlubokou tradici už od počátků naší organizace v devadesátých letech. Jsme rádi, že můžeme pomoci zprostředkovat tento dar a pomoci šířit dobré jméno naší země, která za posledních sedm měsíců prokázala nebývalou solidaritu s napadenou Ukrajinou. Je skvělé, že lidem v České republice i přes energetickou krizi a zhoršující se ekonomickou situaci není lhostejné, co se děje jen pár kilometrů na východ od našich hranic,“ uzavřela Jana Toužimská, zástupkyně regionálního ředitele pro Východní partnerství a Balkán z Člověka v tísni.

Seznam tramvají a autobusů věnovaných DPP na Ukrajinu:

Tramvaje T3SUCS – celkem 5 vozidel
•    Evidenční čísla: 7144, 7191, 7256, 7262 a 7282

Tramvaje T6A5 – celkem 15 vozidel
•    Evidenční čísla: 8611, 8637, 8658, 8670, 8679, 8682, 8695, 8704, 8711, 8716, 8731, 8739, 8744, 8747, 8748

Autobusy – celkem 2 vozidla
•    Městský autobus Karosa B951, ev. číslo 4109
•    Městský kloubový autobus Irisbus Citelis 18M, ev. číslo 6599