Yutong poskytne 12 000 e-busů do Lagosu v Nigérii
Pravní dva elektrické autobusy Yutong pro Lagos. Foto Oando Plc

Během sedmi let má na nigerijských silnicích jezdit 12 000 elektrických autobusů. Energetická společnost OCEL na přeměně dieselových flotil spolupracuje s čínským výrobcem Yutong.

Během sedmi let má na nigerijských silnicích jezdit 12 000 elektrických autobusů. Energetická společnost OCEL na přeměně dieselových flotil spolupracuje s čínským výrobcem Yutong.

Oando Clean Energy Limited (OCEL), energetická společnost se sídlem v Nigérii, zahájila v roce 2022 spolupráci s čínským výrobcem autobusů Yutong. Cílem partnerství je během příštích sedmi let nasadit 12 000 elektrických autobusů a nainstalovat nezbytnou infrastrukturu pro jejich podporu na nigerijských silnicích. První dvě pilotní vozidla byla dodána. Autobusy budou montovány na místě.

Dodávka elektrických autobusů je součástí memoranda o porozumění (MoU) společnosti OCEL vůči dopravnímu úřadu metropolitní oblasti Lagos (LAMATA) k zavedení elektrických autobusů, podpoře nabíjecí infrastruktury a servisních center v Lagosu.

OCEL se spojila s Yutong Bus Co Limited (Yutong), největším světovým výrobcem elektrických vozidel. Vozy budou vybavené klimatizací a Wi-Fi. Kromě elektrobusů zajistí OCEL také dobíjecí stanice a náhradní díly nezbytné pro zajištění jejich efektivního provozu.

Převzetí prvních autobusů je zahájením iniciativy pro udržitelnou dopravu, která je jedním z projektů OCEL na podporu Nigérie při plnění jejího cíle "čistá nula do roku 2060". Strategickou vizí společnosti je dekarbonizace dopravního systému v Nigérii a zároveň posílení socioekonomického dopadu dopravy v zemi. Během příštích sedmi let a zavedením více než 12 000 autobusů tato iniciativa převede současné autobusy hromadné dopravy se spalovacími motory na elektrické, zpočátku v metropolitní oblasti Lagos a nakonec po celé zemi. Kromě zlepšení kvality ovzduší a zdraví to umožní zaměstnat nejméně 3 000 nových řidičů a dalších 2 000 pracovníků na podporu údržby autobusů, v depech atd.

Frank Lee, výkonný ředitel, Yutong West Africa, uvedl: „Toto je pro Yutong zlomový okamžik. Je to naše první dodávka elektrických autobusů hromadné dopravy v subsaharské Africe a první krok v rozsáhlém nasazení elektrického systému veřejné silniční dopravy v Nigérii. Jsme nadšeni, že se můžeme vydat na tuto cestu ve spolupráci s Oando (OCEL) a doufáme, že uvidíme rychlý obrat v našich společných plánech na pokrok ve všech aspektech přechodu země na ekologicky šetrné vozidla, včetně rozvoje místní kapacity prostřednictvím rozsáhlých školicích programů pro všechny zúčastněné strany, od řidičů po provozovatele a regulační orgány. Náš příchod do subsaharské Afriky nás přeměnil v globálního dodavatele elektromobilů se zákazníky na Středním východě, v Evropě, Jižní Americe a Asii. Naše elektrická vozidla nabízejí vynikající výkon díky svým pokročilým technologickým schopnostem a testováním pro různé podmínky; díky tomu jsou naše autobusy obzvláště vhodné pro použití jako veřejná doprava v Nigérii“.

S více než 25 miliony obyvatel je Lagos nejlidnatějším městem v Africe a patří mezi deset nejrychleji rostoucích velkoměst světa. Za poslední desetiletí se počet vozidel na silnicích v Lagosu zčtyřnásobil. Do roku 2100 by se s až 100 miliony obyvatel mohl Lagos stát nejlidnatějším městem světa, a jak město roste, roste i počet vozidel. Tato vzestupná trajektorie v počtu vozidel představuje významnou výzvu, protože doprava byla identifikována jako hlavní emitend emisí s přibližně 23 % až 30 % ročních emisí CO2.

 


Yutong poskytne 12 000 e-busů do Lagosu v Nigérii
Yutong poskytne 12 000 e-busů do Lagosu v Nigérii