Volvo Trucks získalo rekordní objednávku na elektrická nákladní vozidla
Společnost DFDS objednala od Volvo sto nákladních vozidel FM Electric s dojezdem až 300 km. Foto Volvo Trucks

DFDS koupí 100 nákladních elektrických vozidel FM. Jde o největší zakázku na elektrické trucky Volvo a jednu z největších v historii těžkých elektrických nákladních vozidel na světě.
DFDS koupí 100 nákladních elektrických vozidel FM. Jde o největší zakázku na elektrické trucky Volvo a jednu z největších v historii těžkých elektrických nákladních vozidel na světě.
Největší přepravní a logistická společnost v severní Evropě, DFDS, koupí 100 nákladních elektrických vozidel FM. Jde o největší zakázku Volvo a jednou z největších v historii těžkých elektrických nákladních vozidel na světě.

"Toto je hlavní milník v našem závazku k přepravě bez fosilních paliv a jsem velmi hrdý na partnerství, které s DFDS máme." Společně ukazujeme světu, že elektrifikovaná těžká nákladní doprava je životaschopným řešením již dnes. Věřím, že to povzbudí mnoho dalších zákazníků, aby sebevědomě udělali první krok na vlastní cestě elektrifikace,“ uvedl Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks.

První dodávky Volvo FM Electric do DFDS budou zahájeny ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 a budou pokračovat po celý rok 2023. Nákladní vozidla budou v Evropě využívána pro krátké i delší trasy v logistickém systému DFDS.

Ve společnosti DFDS jsme odhodláni hrát svou roli při snižování emisí CO2 a vytváření udržitelného dodavatelského řetězce. Víme, jak důležitá je elektrifikace na cestě k dosažení našich cílů v oblasti CO2, a doufám, že budeme moci inspirovat i ostatní, když budeme postupovat vpřed v této misi přechodu na elektrickou přepravu,“ vysvětluje Niklas Andersson, výkonný viceprezident a vedoucí divize logistiky ve společnosti DFDS.

FM Electric uveze až 44 tun (celková hmotnost soupravy) a má dojezd až 300 km. Při dobíjení během oběda lze vzdálenost prodloužit. Vozidla lze nabíjet jak přes noc v depu (každé vozidlo je dodáváno s AC nabíječkou), tak prostřednictvím vysokovýkonného nabíjení na trase (DC nabíjení). Společnost DFDS zvolila řešení financování poskytované společností Volvo Financial Services.

Průlom pro elektrická nákladní vozidla v Evropě

Trend elektrifikace na trhu těžkých nákladních vozidel se zrychluje. V Evropě bylo letos registrováno několik stovek nákladních vozidel nad 16 tun. Z toho přibližně 40 procent tvoří elektrická nákladní vozidla Volvo.

"Naším jasným cílem je být lídrem transformace elektrických nákladních vozidel a naše vedoucí postavení na trhu ukazuje, že jsme rozhodně na dobré cestě." Našim cílem pro rok 2030 je, aby polovina našich globálních dodávek nákladních vozidel byla elektrická. Těší nás, že rostoucí zájem mezi našimi zákazníky se začíná projevovat na smluvně potvrzených zakázkách, v neposlední řadě na této působivé zakázce od DFDS,“ říká Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks.

Společnost Volvo Trucks zahájila sériovou výrobu elektrických nákladních vozidel v roce 2019, jako jedna z prvních značek nákladních vozidel, která tak učinila. Sortiment nyní zahrnuje šest modelů elektrických nákladních vozidel-Volvo FH, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE, Volvo FL a Volvo VNR, prodávané v Severní Americe.

O společnosti DFDS

DFDS poskytuje trajektové a přepravní služby v Evropě a jejím okolí a generuje roční příjmy 19 miliard DKK. Jeho 10 000 zaměstnanců pracuje ve více než 20 zemích. Společnost DFDS sídlí v Kodani a je zapsána na burze Nasdaq v Kodani.

TZ Volvo Trucks