Volvo modernizuje flotilu Svealandstrafiken ve Švédsku
Společnost Svealandstrafiken a Volvo Buses podepsaly v roce 2020 smlouvu na dodání deseti, resp. sedmnácti, kloubových autobusů Volvo 7900. První přijel do depa ve městě Västerås na konci minulého týdne. Foto Svealandstrafiken/Bussmagasinet.se

První ze série deseti nových elektických kloubových autobusů dodalo Volvo do depa Svealandstrafiken ve Västerås.
První ze série deseti nových elektických kloubových autobusů dodalo Volvo do depa Svealandstrafiken ve Västerås.
V rámci elektrifikace svého autobusového parku objednala Svealandstrafiken v roce 2020 deset kloubových autobusů, smlouva obsahuje opci na dalších sedm vozů. Nové autobusy od Volvo Buses s místem pro 120 osob a s dojezdem 200 km mají být uvedeny do provozu na začátku podzimu 2022 ve městě Västerås ve středním Švédsku a okolí.

Volvo 7900 Electric pojme až 120 osob a má dojezd 200 km na jedno nabití. Během letošního roku bude zahájen také nákup e-busů do města Örebro. Společnost Svealandstrafiken získala na konci února 2022 investiční podporu na instalaci více než 40 dobíjecích stanic.

Svealandstrafiken má v současné době v provozu 322 autobusů, většina vozidel je poháněna bioplynem a 8 je čistě elektrických - Solaris Urbino 12 Electric a 7 elektrických midibusů Iveco Rošero. Společnost má spolu se svými vlastníky Region Västmanland a Region Örebro strategii ke zvýšené elektrifikace veřejné dopravy, aby splnila stanovené cíle v oblasti klimatu a životního prostředí.

Volvo Buses vyrábí všechny své elektrické autobusy v továrně Volvo Buses ve Wroclavi v Polsku, kde v posledních letech proběhly důležité investice do moderních technologií. Výroba Volvo 7900 trvá tři týdny a vůz projede celkem 21 pracovních stanic a dalšími kvalifikovanými operacemi. Velký dopad na výrobu měla zakázka na 145 kloubových autobusů do Göteborgu.

V těchto dnech dorazil první kloubový elektrický autobus Volvo 7900 také do Hamburku. Je součástí nákupu 32 ebusů společnosti Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH): čtyři Volvo 7900, 10 sólo a 10 kloubových MAN Lion's City a 8 Irizar ie Bus 12 přijedou v průběhu letošního roku.

Volvo modernizuje flotilu Svealandstrafiken ve Švédsku
Hamburk: Pod značkou elexity spojuje VHH všechny aspekty udržitelné mobility – od změny infrastruktury pro elektromobilitu v depech až po speciálně vyškolený personál a vozidla, která jezdí na 100% zelenou elektřinu. Foto VHH
Volvo modernizuje flotilu Svealandstrafiken ve Švédsku