Volvo Buses bude vyrábět elektrické autobusy pro evropský trh s MCV
Volvo Buses poprvé proniká se svými elektrickými autobusy do londýnské veřejné dopravy, karosérie dodává MCV. Foto Volvo Buses

Globální výrobce nástaveb Manufacturing Commercial Vehicles bude pro Volvo Buses vyrábět karosérie městských autobusů Volvo 7900 Electric a Volvo 7900 Electric Artic. Společně budou vyvíjet elektrické meziměstské autobusy.

Reklama

Globální výrobce nástaveb Manufacturing Commercial Vehicles bude pro Volvo Buses vyrábět karosérie městských autobusů Volvo 7900 Electric a Volvo 7900 Electric Artic. Společně budou vyvíjet elektrické meziměstské autobusy.

Výrobce autobusů Volvo Buses podepsal Letter of Intent (LOI) s výrobcem nástaveb MCV (Manufacturing Commercial Vehicles) se záměrem vyrábět karoserie pro své elektrické městské a meziměstské autobusy pro evropské trhy. Zahájení sériové výroby je plánováno na léto 2024 a první elektrobusy by měly být zákazníkům v Evropě dodány začátkem roku 2025.

Jsme velmi potěšeni, že jsme prohloubili naše partnerství se společností MCV, protože mají jak zkušenosti, tak kompetence vyrábět karoserie nejvyšší kvality splňující evropské normy a požadavky,“ říká Dan Pettersson, senior viceprezident společnosti Volvo Buses. "Díky spolupráci s externím výrobcem nástaveb budeme mít větší flexibilitu, abychom mohli lépe plnit požadavky trhu a požadavky zákazníků."

Záměrem je, že MCV bude v licenci vyrábět karoserie pro městské autobusy Volvo 7900 Electric a Volvo 7900 Electric Artic se dvěma i třemi nápravami. Pro meziměstský segment budou Volvo Buses a MCV spolupracovat na vývoji elektrické nabídky. Výroba podvozků zůstane v závodech Volvo Buses v Borås a Uddevalla ve Švédsku, závod ve Wroclawi v Polsku v prvním čtvrtletí 2024 skončí.

Volvo Buses bude kontaktním zákaznickým místem a bude nadále podporovat nové i stávající zákazníky službami v provozuschopnosti a náhradními díly.

Společnost MCV je již jedním z klíčových partnerů Volvo Buses a úspěšně dodala nástavby zákazníkům ve Velké Británii, jako je Metroline, která bude elektrické autobusy využívat v systému londýnské veřejné dopravy.

Partnerství s MCV je součástí nového obchodního modelu Volvo Buses v Evropě, který se má zaměřit na výrobu podvozků a spolupracovat s externími výrobci nástaveb s cílem nabídnout zákazníkům kompletní řadu městských a meziměstských autobusů a autokarů. Letter of Intent s MCV se vztahuje na karoserie pro elektrobusy pro městské a meziměstské segmenty v Evropě. Paralelně s partnerstvím s MCV zkoumá Volvo Buses další nabídky s dalšími výrobci nástaveb.

Společnost MCV byla založena v roce 1994. Její centrála se nachází v Káhiře v Egyptě a dodává užitková vozidla po celém světě na trhy včetně Evropy, Asie, Austrálie, Afriky a Latinské Ameriky. MCV má výrobní kapacitu 10 000 autobusů ročně.