Volkswagen a Northvolt zakládají Evropskou unii pro baterie
Výroba bateriových článků v Northvolt. Foto Northvolt

Skupina VW a švédský výrobce baterií Northvolt chtějí v Evropě společně vyrábět bateriové články. European Battery Union tvoří partneři ze sedmi států EU.
Skupina VW a švédský výrobce baterií Northvolt chtějí v Evropě společně vyrábět bateriové články. European Battery Union tvoří partneři ze sedmi států EU.
Konsorcium European Battery Union (EBU) vzniklo minulý týden a má zahájit svou činnost začátkem roku 2020. Podle společnosti Volkswagen (VW) se EBU soustředí na celý hodnotový řetězec baterií - od surovin až po technologii článků a recyklaci. Hlavním cílem je koordinace a rozvoj spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje bateriových systémů pro dopravu a stacionární akumulace energie. Partneři budou shromažďovat know-how a vzájemně sdílet informace. Společné výzkumné aktivity se zaměří také na vývoj a výrobu technologických zařízení umožňujících udržitelnou výrobu bateriových článků šetrných k životnímu prostředí.

Volkwagen oznámil vznik EBU v tiskové zprávě, kromě Northvoltu ostatní partnery ze sedmi členských zemí Evropské unie nejmenoval.

Northvolt a Volkswagen již požádaly německou spolkovou vládu o financování. Ministr hospodářství v listopadu 2018 oznámil přidělení finančních prostředků ve výši 1 miliardy eur na podporu výroby bateriových článků, výzva k podání projektů následovala v únoru. Kromě Northvolt a Volkswagen, se údajně přihlásily například BASF, BMW nebo Varta. Podle německého spolkového ministerstva hospodářství je celkový počet žadatelů více než 30. Nyní probíhá vyhodnocení projektů.

Za účelem podpory výroby baterií vloni v říjnu vznikla evropská iniciativa EU Battery Alliance (EBA), do které se zapojily přední vědecké instituce a průmyslové podniky za podpory Evropské komise, Evropské investiční banky a jednotlivých členských států unie. Tento projekt inicioval eurokomisař pro energetiku Maroš Ševčovič. Součástí EBA je mimo jiné společnost HE3DA, která na Havířovsku staví první gigatovárnu na baterie v České republice.

Záměrem EBA je vytvořit plnohodnotné podmínky pro rozvoj nového odvětví výroby baterií v Evropě. Eurokomisař Šefčovič vidí právě v bateriích příležitost, která může pomoci evropskému průmyslu získat pozici světového lídra v oblasti inovací, digitalizace a dekarbonizace.

V rámci nového projektu EBA je nutné zabezpečit, aby se v Evropě vyráběly nejen elektromobily, ale také baterie. „Nastal nejvyšší čas, aby se Evropa probudila. Bez velmi silné evropské technologie budeme závislí na dovozu baterií z Asie. Žádný sólista, žádná jednotlivá země nedokáže sama vybudovat konkurenceschopný výrobní bateriový řetězec,“ zdůraznil Šefčovič na pátém setkání zástupců EBA na konci ledna 2018 v Bruselu. Zástupci EBU, kterou založil Volkswagen a Northvolt minulý týden, pravděpodobně budou také participovat na aktivitách EBA.

Volkswagen, Solarninovinky.cz