Vídeňský dopravní podnik posílá do ulic stovku sdílených elektroaut
Dopravní podnik ve Vídni nabízí u vybraných zastávek MHD výpůjčku sdílených aut. Nejnižší tarif bez slev činí přibližně 60 korun (2,30 eur) na hodinu. Držitelé předplatných kuponů mají desetiprocentní zvýhodnění na jednorázové výpůjčky a poloviční slevu na standardní předplatné. © Wiener Linien, Robert Peres

Cesta MHD nebo sdíleným autem? Ve Vídni lze oba módy dopravy skloubit, a to přímo pod hlavičkou místního dopravního podniku. Všechny sdílené vozy jsou s elektropohonem.
Reklama
Cesta MHD nebo sdíleným autem? Ve Vídni lze oba módy dopravy skloubit, a to přímo pod hlavičkou místního dopravního podniku. Všechny sdílené vozy jsou s elektropohonem.
Wiener Linien právě rozšiřuje nabídku sdílených vozů. Padesát elektroaut už je v provozu, do roku 2023 se flotila rozšíří na sto elektrovozů. Nechybí ani škodovky, v plánu jsou i transportéry.

S nabídkou osobních vozů k zapůjčení začal vídeňský dopravní podnik na podzim 2020, když v několika čtvrtích vyslal do ulic 28 elektroaut pod značkou WienMobil Auto. Automobily lze zapůjčit ze stanovišť WienMobil nacházejících se u vybraných zastávek městské hromadné dopravy a často nabízejících i sdílená kola, mopedy nebo uzamykatelné boxy. V roce 2021 najela flotila WienMobil Auto přes 250 000 kilometrů s průměrnou dobou výpůjčky kolem pěti hodin.

Počátkem září narostl počet sdílených aut na padesát a během příštího roku slibuje dopravní podnik zdvojnásobení vozového parku na stovku vozů. Nově si lze zapůjčit menší vozy Cupra Born a větší Škodu Enyaq, v dalším kalendářním roce nabídne Vídeň i dodávky. Zájemci díky tomu mohou najít vhodný vůz na drobný výlet, rodinný výšlap nebo nákup nábytku, uvádí vídeňský dopravní podnik Wiener Linien. Všechny vozy jezdí na elektrický pohon a dle zájmu lze doobjednat i střešní boxy, nosiče kol či sněžné řetězy. Vozy pořídila Vídeň ve spolupráci s Porsche Bank spadající do koncernu Volkswagen.

Hromadná doprava a nabídky zapůjčení se ideálně doplňují. Naším cílem je nabízet v bezprostřední blízkosti k bydlištím přístup ke všem formám mobility. Podle individuální potřeby lze volit z cesty metrem, tramvají, autobusem, na kole nebo právě elektroautem,“ přiblížila plány Wiener Linien ředitelka podniku Alexandra Reinagl. Ve Vídni už teď mají více stálých zákazníků MHD než registrovaných aut. "Nabídkou WienMobil Auto přibývá další důvod nepořizovat si žádný vlastní vůz. Díky husté síti cenově výhodné hromadné dopravy a kombinaci s plošnou a ekologicky šetrnou nabídkou sdílení je celá Vídeň rychle a bezpečně dostupná,“ tvrdí městský radní pro veřejnou dopravu Peter Hanke.

Nejnižší tarif bez slev nabízí zapůjčení od 2,30 eur na hodinu. Držitelé předplatných kuponů mohou počítat s desetiprocentním zvýhodněním na jednorázové výpůjčky a poloviční slevou na standardní předplatné. Při bezplatné registraci je nutné nahrát i kopie osobních dokumentů, při vypůjčení zájemci zadávají plánovaný začátek a konec výpůjčky. Zapůjčení i vrácení vozidla probíhá vždy v daném stanovišti WienMobil Station, kde mají sharingová auta vymezená svá parkovací místa. Do roku 2025 se počet stanic zvýší na sto.