Västtrafik uvede do provozu 160 nových elektrobusů
Dva ze tří městských autobusů ve Västra Götaland v roce 2023 budou jezdit na elektřinu. Foto: Eddie Löthman

Díky novým vozům bude Västtrafik, instituce zodpovědná za veřejnou dopravu v regionu na západě Švédska, do konce roku 2023 zajišťovat provoz přibližně 460 elektrickými autobusy. První vyjely v roce 2018.

 

Díky novým vozům bude Västtrafik, instituce zodpovědná za veřejnou dopravu v regionu na západě Švédska, do konce roku 2023 zajišťovat provoz přibližně 460 elektrickými autobusy. První vyjely v roce 2018.

 

Tišší a čistší autobusy budou jezdit po ulicích Göteborgu, Mölndal, Ale, Stenungsund, Trollhättan a Vänersborg. Dva ze tří městských autobusů ve Västra Götaland, regionu na západním pobřeží Švédska, budou na elektřinu.

"Hodně investujeme do elektřiny a našim cestujícím se to líbí. Dostáváme mnoho pozitivních reakcí, kdy považují autobusy za pohodlné a oceňují, že přispívají k čistšímu a tiššímu městskému prostředí," říká Hanna Björk, manažerka udržitelného rozvoje ve Västtrafik.

Västtrafik s využitím dat od švédského institutu pro životní prostředí vytvořil analýzu, ze které vyplývá, jak se emise oxidu uhličitého liší mezi různými způsoby cestování: elektrickým autobusem, elektromobilem a automobilem na fosilní palivo. Výpočty ukazují, že pokud elektrickým autobusem cestuje 50 lidí, emise jsou 11krát menší, než když stejní lidé jezdí elektromobilem, a 36krát menší, než když cestují standardním autem. Statistiky vycházejí z celého životního cyklu vozidla, včetně výroby a provozu, a z toho, že v každém voze cestuje 1,4 osoby, což byl průměr ve Švédsku v roce 2021. Cílem proto je, aby všechny městské autobusy byly elektrifikovány nejpozději do roku 2030, celkem tedy kolem 750 vozidel.

S nabídkou ekologické veřejné dopravy zároveň Västtrafik vybízí k vytvoření pobídky pro změny chování lidí. "Ať má dojíždějící, který jezdí MHD, alespoň stejnou možnost slev na jízdném jako ten, kdo si vybral auto. Usnadněme zaměstnavatelům nabízet svým zaměstnancům sezónní jízdenky na veřejnou dopravu tím, že zrušíte zdanění benefitů. Podívejte se na potenciál veřejné dopravy, chceme a můžeme udělat ještě větší rozdíl. Přechodu můžeme dosáhnout tím, že ovlivníme chování lidí a volbu dopravy," uvedl Lars Backström, CEO Västtrafik. V lednu nabídl 100 000 motoristům možnost cestovat po dobu dvou týdnů veřejnou dopravou zdarma.

Elektrobusy Västtrafik jsou poháněny takzvanou zelenou elektřinou, která pochází z větrné, vodní a solární energie.

Ve městě Ale začnou jezdit 4 elektrické autobusy jezdit letos v létě. V Göteborg/Mölndal bude nasazeno 105 autobusů v červnu, 4 elektrobusy v Stenungsund začnou jezdit v srpnu, 32 elektrobusů v Trollhättan a 15 ve Vänersborg v říjnu 2023. Zároveň začíná elektrifikace autobusové dopravy na venkově, zatím čtyřmi autobusy v létě v okolí Ale.