V Itálii představili prototyp elektrického Blue Trolley Busu pro až 500 osob
Modulární Blue Trolley Bus. Foto Mobilita.news.item

Blue Engineering je připravena uvést na trh kompletně elektrický autobus s bezdrátovým nabíjením a s inovativním systémem filtrace vzduchu za pomoci rostlin. Může být i autonomní.   

 

Blue Engineering je připravena uvést na trh kompletně elektrický autobus s bezdrátovým nabíjením a s inovativním systémem filtrace vzduchu za pomoci rostlin. Může být i autonomní.   

 

Turínská společnost Blue Engineering je s vozidlem - hybridem mezi autobusem a tramvají, které nazývá Blue Trolley Bus, připravena na trh s nulovými emisemi. Jde o modulární vozidlo, které může pro vysoce frekventované spoje dosáhnout 64 metrů s kapacitou až 500 cestujících. Nabíjení baterií je bezdrátové, díky cívkám na povrchu vozovky a je navrženo tak, aby jezdilo autonomně," uvedl výkonný ředitel Blue Engineering Moh'd Eid. „Cílem je vybudovat dodavatelský řetězec v Piemontu, jediném regionu, který kombinuje automobilový a železniční sektor. V Číně je poptávka již 10 000 vozidel. Máme technologickou výhodu, kterou můžeme využít. Turín by jich mohl potřebovat asi sto. Očekávaný dopad na zaměstnanost v Piemontu je tisíc lidí pro výrobu a dalších tisíc pro související odvětví,“ dodal Moh'd Eid na představení vozidla místní dopravní společnosti GTT, zástupcům Polytechnické Univerzity, Hospodářské komory a dalších.

Vozidlo má stát mezi 600 a 700 tisíci eur a díky modulární kloubové konstrukci se délka 32 metrů s kapacitou 260 cestujících, může zdvojnásobit. "Abychom tohoto stavu dosáhli, patentovali jsme systém, který zároveň zaručuje dálkové ovládání zadní části autobusu. Je výsledkem spolupráce s různými místními společnostmi, které mají zkušenosti jak v železničním sektoru, tak v automobilovém světě. Projekt je industrializován, tedy připraven k výrobě a uvedení na trh. V nadcházejících týdnech máme dvě důležitá jednání s možností podepsat první dvě smlouvy," vysvětlil Mohamed Eid. Podle informací italských serverů by mohla Blue Engineering podepsat dva kontrakty v Číně.

Blue Trolley Bus byl vyvinut ve spolupráci s Polytechnickou univerzitou v Turíně a s investicí 5,5 milionu eur, část prostředků pochází z evropských fondů pro regionální rozvoj regiou Piemont. Je výsledkem výzkumné studie zahájené v roce 2018 zaměřené na vývoj městského vozidla schopného spojit výhody městské železniční dopravy s flexibilitou autobusu. BTB také umožňuje eliminovat infrastrukturu nezbytnou pro tramvajovou dopravu z ulic města.

Svěží vzduch ve vozidle je udržován díky inovativnímu vnitřnímu systému čistění a filtrace prostřednictvím rostlin umístěnými v interiéru. Společnost uvedla, že je připravena na výrobu, není však zřejmé, zda je vůz homologován pro provoz v Evropě.

Blue Engineering, Mobilita.news.item


 V Itálii představili prototyp elektrického Blue Trolley Busu pro až 500 osob
Blue Trolley Bus je vybaven unikátním řešením filtrace vzduchu prostřednictvím speciálních rostlin. Foto Alberto Cirio