Ústí nad Labem získá až 33 nových trolejbusů od Škoda Group
Dopravní podnik města Ústí nad Labem pořídil devět trolejbusů Škoda 27 Tr pro zajištění dopravní obslužnosti městského obvodu Střekov při plánované celkové rekonstrukci mostu Dr. E. Beneše v roce 2020. Foto DPMÚL

Dopravní podnik města Ústí nad Labem a Škoda Group podepsaly 6. října 2022 rámcovou smlouvu na dodávku až 33 kloubových trolejbusů typu Škoda 27Tr za více než 650 mil. Kč.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem a Škoda Group podepsaly 6. října 2022 rámcovou smlouvu na dodávku až 33 kloubových trolejbusů typu Škoda 27Tr za více než 650 mil. Kč.

Trolejbusy vychází z modelu Škoda 27Tr, které již v Ústí nad Labem jezdí od začátku roku 2020. Oproti již provozovaným vozům budou nově dodávané trolejbusy se dvěma trakčními motory, a tedy dvěma hnacími nápravami. Toto řešení umožní plynulejší jízdu v ústeckém kopcovitém terénu zejména za zhoršených klimatických podmínek. Je to řešení, které z historie známe z typových řad 15Tr a 22Tr. Vozidlo je vybaveno baterií, která umožňuje jeho jízdu mimo trakční vedení. Samozřejmostí je pak účinná rekuperace, díky které dochází k úspoře energie.

Touto zakázkou navazujeme na úspěšnou spolupráci Škodovky s ústeckým dopravním podnikem. Naší výhodou je, že známe našeho klienta a jeho specifika, a díky tomu můžeme Dopravnímu podniku města Ústí nad Labem nabídnout přesně takové řešení, které potřebuje. Naše spolehlivé trolejbusy si pořizují zákazníci v řadě českých i evropských měst. Výhodou tohoto typu je navíc možnost jízdy mimo trakční vedení na baterii, což umožní například objíždět neočekávané situace v dopravě, nebo vést trasu neelektrifikovanou oblastí,“ říká Tanya Altmann, Prezidentka divize Bus Mobility ve Škoda Group.

Jedná se o třínápravové, čtyřdveřové, nízkopodlažní kloubové dvoučlánkové trolejbusy, určené pro městskou hromadnou dopravu, s obsaditelností 115 osob. Cestující jistě ocení celovozovou automatickou klimatizaci, USB nabíječky nebo nerezová madla v kartáčovém provedení. Za zmínku stojí i prvky přispívající k bezpečnosti provozu jako je kontrola tlaku v pneumatikách, kontrola srážky s chodcem, hlídání mrtvých úhlů, elektricky vyhřívané čelní sklo a mnoho dalších. Snažíme se pokračovat v jednotném stylu interiéru. Sedačky budou mít plastovou skořepinu v šedé barvě s červeným koženkovým sedákem. Ústí nad Labem je specifické svým členitým terénem, proto budou mít trolejbusy dvě hnací nápravy s celkovým výkonem 250kW, které budou přínosem zejména v zimním období. Cena jednoho dodaného trolejbusu je 20 350 000 Kč bez DPH,“ uvedla výkonná ředitelka společnosti Simona Mohacsi.

Nové trolejbusy jsou vybaveny klimatizací, kamerovým systémem a pro snadnější nástup bude vozidlo opatřeno systémem kneeling.