Trolejbusy Solaris Trollino poprvé v Nizozemsku

Nizozemský dopravce Hermes kupuje deset Trollino 18 v designu MetroStyle. Zahájení provozu ve městě Arnhem se očekává v první polovině roku 2024. Půjde o první trolejbusy Solaris v Nizozemsku.

Nizozemský dopravce Hermes kupuje deset Trollino 18 v designu MetroStyle. Zahájení provozu ve městě Arnhem se očekává v první polovině roku 2024. Půjde o první trolejbusy Solaris v Nizozemsku.

Deset klouvých trolejbusů objednal Hermes ze skupiny Transdev/Connexxion pro rozšíření trolejbusové sítě v jediném nizozemském městě s fungujícím trolejbusovým systémem. Arnhem, město s více než 150 000 obyvateli ležící na řece Nederrijn, je významným průmyslovým, vědeckým a kulturním centrem. Nová Trollina budou v provozu mezi univerzitou v Arnhemu a univerzitou ve Wageningenu.

 

Vozidla budou v provedení MetroStyle, designu, ve kterém jako první Solaris představil Trollino 24 na Busworld Europe 2019 v Bruselu. Důležitou vlastností trolejbusů pro Arnhem je schopnost jezdit bez připojení k trolejím. Umožní to trakční baterie s kapacitou 90 kWh. Díky těmto bateriím budou vozidla schopna ujet vzdálenost až několika desítek kilometrů bez nutnosti připojení k venkovní síti. Baterie se budou nabíjet za jízdy pomocí systému „In-Motion-Charging“. Trolejbusy Solaris Trollino 18 budou vybaveny elektromotorem o výkonu 240 kW. Boční zrcátka nahradí kamery (MirrorEye), k vybavení dále už standardně patří Mobileye Shield+ (systém, který pomocí zvukových a vizuálních upozornění varuje řidiče před jakýmkoliv objektem detekovaným v mrtvém úhlu vozidla), klimatizace, USB nabíjecí porty, prostor pro invalidní vozíky a další.

 

První vozidla Solaris se do Nizozemska dostala v roce 2017, kdy Transdev objednal 40 kloubových autobusů Solaris Urbino 18. Od té doby se flotila vozidel Solaris v nizozemských ulicích rozrostla o 26 dalších vozidel, včetně 16 vodíkových autobusů. Trolejbusy jsou součástí nabídky Solaris od roku 2000. K dnešnímu dni bylo dodáno téměř 2 000 vozidel tohoto typu do 60 měst v 18 zemích.