Transdev se stává předním provozovatelem veřejné dopravy v Severní Americe
Transdev Group s akvizicí First Transit posílila svou flotilu o 17 tisích vozidel v USA a Kanadě. Foto First Transit

Francouzsko-německá Transdev Group, která poskytuje mobilitu v 19 zemích, dokončila akvizici společnosti First Transit, jednoho z největších soukromých provozovatelů služeb mobility v Severní Americe.

 

Francouzsko-německá Transdev Group, která poskytuje mobilitu v 19 zemích, dokončila akvizici společnosti First Transit, jednoho z největších soukromých provozovatelů služeb mobility v Severní Americe.

 

Po získání všech potřebných regulačních schválení v USA a Kanadě k dokončení akvizice je nyní Transdev a First Transit oficiálně součástí stejné společnosti. Dosud nezávislý subjekt First Transit bude vystupovat pod obchodním názvem Trasdev US ve Spojených státech a Transdev Canada v Kanadě. Akvizice společnosti byla realizována pomocí americké půjčky vázané na udržitelnost.

Transakcí se Transdev zavázal podporovat přechod k dekarbonizaci a zvyšovat vozový park s nulovými emisemi. K dnešnímu dni Transdev provozuje nebo spravuje více než 400 elektrických vozidel s nulovými emisemi v Severní Americe a dalších 70 bude v blízké budoucnosti zavedeno. Zkušenosti s bezemistní dopravou má od roku 2015 a do konce roku bude provozovat globálně flotilu 3 000 elektrických vozidel po celém světě.

Tento strategický krok je plně v souladu s globální dekarbonizační strategií Transdev Group „Moving Green“ s cílem 30% snížení emisí skleníkových plynů na kilometr a 50% nárůst alternativních paliv ve vozovém parku autobusů a autokarů (plyn, bioplyn, biopaliva, elektřina, vodík) v letech 2018 až 2030.

Akvizicí First Transit, která má 60letou historii, se Transdev stal předním hráčem na severoamerickém trhu veřejné dopravy napříč různými druhy dopravy zahrnující pravidelnou, dálkovou a kyvadlouvou autobusovou dopravy, vlaky, tramvaje a jejich údržbu.  

Předchozí vlastník, švédská společnost EQT Infrastructure, během posledních 16 měsíců ve společnosti First Transit významně investovala. Tato opatření posílila organizační strukturu společnosti, provoz a platformu digitálních technologií a vytvořila vynikající výchozí bod pro cíle nového vlastníka.

Fúze přináší také růstový potenciál pro severoamerický sektor veřejné dopravy v oblasti dodávek čistších vozových parků s nulovými emisemi. Podle Transdev budou obě společnosti společně schopny poskytovat bezpečnější, nákladově efektivnější a udržitelné dopravní služby a umožní další rozvoj služeb mobility ve veřejné dopravě v Kanadě a Spojených státech.

Nyní bude Transdev poskytovat v Severní Americe přepravu pro asi 400 milionů cestujících ročně, což by mělo vygenerovat přibližně 2,6 miliardy dolarů v příjmech společnosti. Díky fúzi bude skupina provozovat, spravovat a udržovat 440 míst ve 43 státech USA (včetně Washington DC a Portorika) a šesti kanadských provinciích. First Transit obsluhuje 400 měst a obcí, provozuje přes 17 000 vozidel, z nichž 340 je elektrických. Transdev North America bude mít více než 35 000 zaměstnanců, bude provozovat 20 000 vozidel a bude servisovat flotilu dalších 39 000 vozidel a dalšího vybavení prostřednictvím své specializované divize.